Как правилно да съхранявате виното


Как правилно да съхранявате виното
Снимка: iStock/Guliver

4382

Не всеки има възможност да съхранява вино в изба. Ако обаче сте любители на напитката, не се тревожете – спокойно можете да запазите бутилките в добро състояние и в домашни условия. Просто следвайте няколко основни правила.

На първо място, виното трябва да се съхранява в неподвижно състояние и в никакъв случай да не е изложено на слънчева светлина. Температурата трябва да е 10 - 14°С. Влажността в помещението трябва да е в рамките на 65 – 80%. Ако тя не е достатъчна, корковите тапи се изсушават прекалено и в бутилките прониква кислород, което окислява и разваля напитката.

Поради същата причина – да не се изсушават тапите, бутилките се разполагат в хоризонтално положение. Виното трябва да е в постоянен контакт с корка. Изключение са бутилките със синтетични коркове и с винтови капачки – те могат да стоят и изправени.

Помещението за съхранение на виното трябва да е добре проветрено и в него не трябва да присъстват никакви миризми. Ето защо е препоръчително там да не държите хранителни продукти, химични материали и т.н. Ако не разполагате с изба или мазе, в магазините за битова техника се предлагат специални хладилни камери за вино, които биха могли да ви свъrшват работа. Разбира се, обикновената камера на хладилника не е подходяща за целта.

Важно е да знаете, че не всички вина трябва да се съхраняват дълго. Повечето сухи бели вина и някои червени се пият, докато са млади. По-продължително време е добре да се държат вината от сортовете каберне, шардоне, сира.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички