Как разумно да разпределим семейния бюджет през януари

Как разумно да разпределим семейния бюджет през януари
Източник: iStock/Guliver

Месец януари често е изпитание за семейните финанси, тъй като през декември харчовете са големи. Как да се справите със ситуацията?

Най-много от парите трябва да заделим за основните си разходи – храна, ток, вода, парно, вноски по кредити, лизинги. Около 55-60% от доходите ни е добре да покрият всички тези разходи. Не е добре да натоварваме целия доход с тях, защото няма да ни останат средства за други пера – здраве, почивки, спортуване, хобита. 25-30% от месечните приходи е добре да се заделят за тях, съветва кредитният консултант Тихомир Тошев пред bTV.

По думите му в последните няколко години все повече българи спестяват. Депозитите нарастват, сумата вече нахвърли 50 милиарда, което е рекорд, отбеляза Тошев. Той отново повтори, че е добре да заделяме поне 10% от месечните си доходи.

Ако по празниците сме взели бързи кредити, е важно да ги върнем в срок. "Ако сумата е малка, моят съвет е тя да се изчисти дори и по-рано, още на първа заплата. Когато се забавим, започват да текат наказателни лихви и такси. Някои хора продължават да правят грешката да изтеглят нов кредит, за да погасят стария и влизат в спирала от кредити", отбеляза Тихомир Тошев.

Прогнозата е, че от средата на тази година ще започне леко покачване на лихвите по ипотечните кредити – с около 0,2 – 0,4%. Това означава между 20 и 40 лева по-скъпа месечна вноска.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.