Как разумно да разпределим семейния бюджет през януари


Как разумно да разпределим семейния бюджет през януари
Снимка: iStock/Guliver

3249

Месец януари често е изпитание за семейните финанси, тъй като през декември харчовете са големи. Как да се справите със ситуацията?

Най-много от парите трябва да заделим за основните си разходи – храна, ток, вода, парно, вноски по кредити, лизинги. Около 55-60% от доходите ни е добре да покрият всички тези разходи. Не е добре да натоварваме целия доход с тях, защото няма да ни останат средства за други пера – здраве, почивки, спортуване, хобита. 25-30% от месечните приходи е добре да се заделят за тях, съветва кредитният консултант Тихомир Тошев пред bTV.

По думите му в последните няколко години все повече българи спестяват. Депозитите нарастват, сумата вече нахвърли 50 милиарда, което е рекорд, отбеляза Тошев. Той отново повтори, че е добре да заделяме поне 10% от месечните си доходи.

Ако по празниците сме взели бързи кредити, е важно да ги върнем в срок. "Ако сумата е малка, моят съвет е тя да се изчисти дори и по-рано, още на първа заплата. Когато се забавим, започват да текат наказателни лихви и такси. Някои хора продължават да правят грешката да изтеглят нов кредит, за да погасят стария и влизат в спирала от кредити", отбеляза Тихомир Тошев.

Прогнозата е, че от средата на тази година ще започне леко покачване на лихвите по ипотечните кредити – с около 0,2 – 0,4%. Това означава между 20 и 40 лева по-скъпа месечна вноска.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички