Как реагираха пазарите във Франция след последния дебат между льо Пен и Макрон?


Как реагираха пазарите във Франция след последния дебат между льо Пен и Макрон?
Снимка: Getty images/Guliver

2164

Кристофър Дембик, ръководител „Макроанализи“ в Saxo Bank, коментира последния дебат между Марин льо Пен и Еманюел Макрон и как реагират пазарите на изборите във Франция.

„Последният президентски дебат беше едно неразбираемо крещеше за икономиката. Реалната дискусия на програмата отне около 30 минути.

Ключовите точки от дебата:

- Позициониране против установеното: главният успех на Марин льо Пен. Макрон провеждаше кампания като антисистемния кандидат, но льо Пен му напомни, че от 2012 година той участва в разработването и изпълнението на икономическите мерки на Франсоа Оланд (наричайки го „Мистър Министър“ или казвайки „вашето правителство“ по време на целия дебат).

- Инокомическата програма- тъжен момент за френската политика. Две основни гледни точки за света (протекционизъм и Кейнсианство/ регламентирана глобализация). Обичайно доста слабо място за льо Пен. Въпреки това, тя успя да излезе като кандидата, който защитава семейните ценности, пенсионерите и губещите от глобализацията, без да предлага някакви сериозни решения за подобряване на икономическата ситуация (какъв успех!). Напротив, тя описа Макрон като опозорен банкер: „В обществото, за което сте се кандидатирал, всичко е за продажба“. Страхувам се, че позицията на льо Пен ще достигне и ще се хареса на много избиратели. Рационалният аргумент на Макрон, разбира се, не е правилният начин да убеди преобладаващата част от избирателите в момента.

- Сигурност/имиграция: обикновено това е точката, при която Марин льо Пен да блесне, но тя не се представи толкова добре. Изненадващо Макрон се представи по-силно от очакваното.

- За Фрекзит: доста лесно да разруши предложението на льо Пен (което води до девалвация, по-висока вносна инфлация и по-ниска покупателна способност, особено за най-бедните). Всъщност, льо Пен изглеждаше несигурна по тази тема и не успя да обясни своето предложение за система с две валути. Това може да отблъсне решаващите избиратели, а именно хората над 60 години, които са изплашени от възможността за излизане от еврозоната.

Вярвам ,че дебатът не беше от реално значение за промяна на „играта“ за избирателите, които още не са решили за кого да гласуват (18% от избирателите).

В заключение, Макрон 1/льо Пен 0 (но тя все пак е много добра в посочването на проблеми. Сега тя се нуждае от надеждна програма).

Пазарът не е притеснен за резултатите от изборите (и аз съм съгласен с това): спредът при френските облигации намалява с 20% до 50 базисни точки от първия кръг на изборите насам; Френският индекс на волатилност (VCAC) е около 19% срещу 27% преди първия кръг на изборите (най-високата годишна точка).“

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички