Как се отглежда вкусна чаша кафе


Как се отглежда вкусна чаша кафе
Снимка:

4063

Кафе финалистът от Коста Рика в световното състезание Cup of Excellencе на СИХРЕ

В чашката ще откриете вкуса на сушени плодове, малини и ягоди, а в аромата - нотки на канела и кафява захар. Тялото е кремообразно, а послевкусът продължителен и сладък, с нежна цитрусова киселинност.

Така накратко може да се опише кафето от Коста Рика - ферма Доня Илеана, което е финалист в световното състезание Cup of Excellencе 2015.

Кафето е сложен и дълъг процес, който свършва в чаша, като най-важното, което трябва да запомним според Асоциацията на българските баристи (АББ), е, че ароматната течност е плод и трябва да има вкус на плодове.

Тази година АББ ще участва за втори път в хорека изложението СИХРЕ, като едно от кафетата, които ще представи Йордан Дъбов, съосновател на АББ e финалистът на Cup of Excellencе.

Йордан Дъбов също така е и член на международното жури на Cup of Excellence, и единственият българин в Alliance for Coffee Excellence, който през месец май журираше на състезанието в Коста Рика.

Участието на АББ на СИХРЕ ще бъде на 13 и 14 ноември в Интер Експо Център.

Откъде идва финалистът

Фермата на Сезар Вилялобос е разположена върху пет хектара земя на над 1700 метра н.в. и почти цялата е обработваема. Фермата се намира в област Заркеро, регион Аляхуела. Климатът в региона се характеризира със силни ветрове и ниски температури, които създават идеална среда за кафето и въпреки по-бавно развиващите се растения, плодовитостта е голяма.

Основната цел на фермата е развитието и отглеждането на екологично чисто и сертифицирано кафе с високо качество. Фермата има зад гърба си дълги години история. Това не е просто бизнес, а продължение на семейна традиция, започната още преди 60 години. Фермата Доня Илеана получи впечатляващите 85.68 точки от общо 100 на Cup of Excellence 2015.

Най-значимата награда в света на кафето

Наградата Cup of Excellence е най-значимата в света на кафе производителите, за която се борят десетки хиляди участници. Тя се присъжда след строго състезание, което подбира най-доброто кафе, отгледано и обработено в съответната държава през годината.

Кафетата се оценяват от специалисти от държавата, в която се провежда дегустацията. Състезанието има няколко кръга, като накрая остават около 150 кафета. Те се оценяват от 0 до 100 бала, като кафетата с над 84 точки стигат до финалния кръг, който вече е под юрисдикция на международно жури. Критериите включват аромат, вкус, дефекти и тяло.

Кафетата, които участват в Cup of Excellence, са специални, защото са много редки. Те са перфектно узрял, внимателно подбран продукт с добре развито тяло, приятен аромат и живителна сладост – качества, които биха могли да съдържат само най-висококачествените сортове кафе.

Познавачите на кафето в световен мащаб, които ценят комплексния вкус и аромат на кафетата от този клас, изкупуват продуктите победители. Пекарят, закупил кафето, се грижи за това да му осигури класата, която неговите клиенти очакват, а също така да влезе в пряк контакт с фермера-победител. Кафетата се продават в интернет аукцион до пет седмици след края на конкурса.

Cup Of Excellence се организира от Alliance of Coffee Excellence – кафе-специалисти, които заедно с международни правителствени и неправителствени организации застават зад идеята, че такъв тип състезание и онлайн аукцион са ефективен начин да се покаже на фермерите, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички