Как сривът на Dow Jones ще се отрази на българската икономика?


Как сривът на Dow Jones ще се отрази на българската икономика?
Снимка: iStock/Guliver

4605

"Винаги преди да дойде реалната криза се чудим дали е слух. Този оптимизъм в някакъв момент ще свърши. Периодично трябва да си задаваме въпроса докога инвеститорите ще са склонни да купуват облигации с близки до нулеви лихви и докога ще се инвестира в компании без приходи." Това каза икономическият анализатор Лъчезар Богданов в коментар за срива на най-популярния борсов индекс в света Dow Jones.

"От една стана имаше промени, особено в еврозоната - начинът по който правителствата харчат публични средства, вече надзорът е друг. От друга страна 2008 година влязохме в криза на свръхзадлъжнялост и излязохме с още повече задлъжнялост. В глобалната икономика бизнесът и правителствата са добавили 42 трилиона долара дълг. Засега банките държат лихвите нулеви. Но въпреки реформите, има 5 трилиона евро повече държавен дълг, правителствата спасиха банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега лихвите са ниски, но в един момент те ще започнат да растат. Чака се кога в Германия ще започнат да растат бързо заплатите", допълни Богданов в интервю за bTV.

По думите му, случилото се не може да се нарече криза с последици в реалния сектор, но вероятно в някакъв момент ще има отражение на цените на енергийните източници.

Според Богданов може да се очаква по-труден достъп до кредити: "Ще има вдигане на лихвите по кредитите, защото централните банки ще повишат основните лихви - заради инфлацията. При всички случаи в еврозоната започват да се натрупват фактори, които бутат ЕЦБ да започне по-агресивно да увеличат лихвите. Българската икономика сега е много по-интергрирана с европейската и една нова банкова криза в света ще има отражение у нас."

Анализаторът допълни, че в България има и "вътрешни рискове, свързани с бариерите, които ни пречат да привличаме производство и услуги с по-висока добавена стойност. От тук насетне България може да расте с повече инвестиции, технологии, човешки капитал и по-образовани хора. Този модел с малкото заплащане свърши, дори е изчерпан още в средата на миналата година."

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички