Как търговците ни мамят при промоции?


Как търговците ни мамят при промоции?
Снимка: iStock/Guliver

3582

Липса на промоционални стоки, посочване на различни цени на опаковката на продукта и на щанда или маркиране на по-висока цена на касата от обозначената върху опаковката или на щендера. Това са сред най-честите нарушения, констатирани от Комисията за защита на потребителите.

Експеримент на КЗП и Нова телевизия по повод Международния ден на потребителя показа най-честите нарушения на търговците при обявяването на цените и провеждане на кампании за промоции и намаления. Със скрита камера експерти на Комисията и екип на телевизията влязоха в ролята на „тайни клиенти”.

„Този ден има смисъл, защото ние виждаме кои са основните капани, които ни дебнат в търговските обекти. Ние ще се постараем да стане ясно на хората как би трябвало да реагират и какво да направят, за да защитят правата си. Виждат се съвсем ясно едни от основните нарушения, които ние констатираме и в минали периоди сме се произнасяли със забрана за осъществяването им от различни търговци”, коментира Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

„Такива инициативи ще помогнат на потребителите да се ориентират по-добре и ще респектират търговците, защото те виждат, че ние присъстваме на пазара заедно с потребители”, добави Маргаритов.

„Днес вратите на Комисията за защита на потребителите са отворени за граждани – те могат да дойдат със свои конкретни проблеми, като нашите инспектори биха могли да ги придружат в съответните търговски обекти и да извършат съвместна проверка по подобен начин на скритата камера, която направихме заедно с вашия екип”, каза още председателят на КЗП.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички