Каква е причината за ужасяващата катастрофа на АМ "Тракия"?


Каква е причината за ужасяващата катастрофа на АМ "Тракия"?
Снимка: БГНЕС

4567

Ужасяваща катастрофа с автобус на АМ "Тракия" - поне шестима души са загинали, над 20 са ранени, като сред тях има и дете. Някои от ранените са в тежко състояние.

Автобусът е пътувал от Бургас за София и е на фирма "Юнион Ивкони". По първоначални данни той се е обърнал в канавка, след като е бил ударен от лек автомобил.

"Вероятно се касае за инцидент с друго превозно средство. Катастрофиралият автобус притежава удостоверение за техническа изправност. Техническият преглед е направен на 6 февруари 2016 г. Разполагаме с видео и снимки от провеждането на самия технически преглед на автобуса." Това  заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на специална пресконференция във връзка с катастрофата на АМ "Тракия", при която загинаха няколко души.

Автобусът е вписан в лиценза на превозвача също, добави Московски и отново повтори, че автобусът има преглед с всички необходими документи.

"Екипът, който е в офиса на компанията,  трябва да провери дали е изрядна цялата документация за извършването на целия курс на автобуса. За това дали има медицински преглед, технически преглед и графиците за работа дали са спазвани. Към момента е установено е, че има валиден пътен лист. Двамата водачи, които са били вписани, са Георги Георгиев и Веселин Георгиев. Водачът, който е управлявал автобуса е Веселин Георгиев. Водачът на автобуса има валидна карта за квалификация до 2019 г., валидно удостоверение за психическа годност до 2020 г. Водачът притежава всички необходими изисквания, за да може да се извършва тази професия", допълни още Московски.

В момента два екипа на "Автомобилна администрация" са на мястото на инцидента, както и прокурор и следователи. Извършва се техническа експертиза на самото място на инцидента. Друг екип заедно с екипи на МВР са в офиса на "Юнион Ивкони".

На въпрос дали в автобуса е имало колани министър Московски отговори, че фабрично би трябвало да има, но няма точна информация. Московски уточни, че към момента не е задължително да се използват колани.

"Лицензът се отнема, когато има причини за това нещо. В момента чакаме да си свършат работа разследващите органи. Ако в причините влизат нарушения от страна на фирмата ще се вземат и съответните мерки", каза още Московски в отговор на въпрос дали ще бъде отнет лиценза на "Юнион Ивкони".

Състоянието на пътната инфраструктура не е причината за инцидента на автомагистрала „Тракия“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Осигурихме максимално бърз достъп на линейките за извозване на пострадалите в инцидента“, увери още той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички