Каква е разликата, ако поставяме цели


Каква е разликата, ако поставяме цели
Снимка: iStock/Guliver

2588

“Хората с ясно поставени и написани писмено цели постигат много повече в по-кратък период от време”, казва Брайън Трейси. Той е световноизвестен бизнес лектор и автор на бестселъри. Годишно той консултира 350 бизнеса и има издадени 70 бестселъра, преведени на 42 езика. На 19 февруари той ще изнесе най-популярния си семинар “Maximum Achievement 2.0” в София. Той е в рамките на финалното му световно турне. Билетите са на по-ниски цени до 2 февруари и могат да бъдат намерени на www.briantracy.bg.

Сравнявайки два персонажа, Брайън Трейси показва разликата между хората, които си поставят ясни цели, и онези, които не го правят.

Представете си този сценарий - двама души искат да си подарят мечтаната почивка за лятото.

Сценарият на човека, който си поставя цели

Да го наречем Иван. Той решава да си организира страхотна ваканция, за да си почине и в тефтера си записва: “Да си организирам почивка през юли 2018”. След това записва 20 начина, по които може да намали разходите си, за да спести за това.Той мисли за различни решения, като напирмер по-малко разходи за кафенета, да си приготвя обяд вкъщи, вместо да поръчва за офиса и пр.

Иван прави изчисления спрямо този план, с които знае точно колко ще успее да спести на месец, за да си почине лятото. Знае и точно колко месеца ще трябва да спестява. Той поставя ясни и точни рамки на своя план и накрая успява да осъществи желанието си за почивка през юли.

Сценарият на човека, който не си поставя цели

Него ще наречем Петър. Той, за разлика от Иван, нищо не записва и планира. Има страхотни идеи и големи мечти, но изобщо не смята, че има нужда да отделя време, за да ги систематизира в ясни и точни цели, които да преследва.

Той също иска да почива през лятото. Мисли за местата, които иска да посети, прави планове на ум как да спести за това, но всъщност продължава да живее по същия начин. Не променя нищо, живее по същия начин и накрая не успява да спести достатъчно, за да осъществи мечтата си.

Какво се случва с Иван и Петър?

Ако погледнем 4 месеца напред в бъдещето - тъкмо в началото на пролетта, когато двамата започват по-сериозно да се занимават с плановете си за ваканция. Спрямо начина си на действие обаче Иван вече има спестявания, с които да покрие голяма част от тази почивка, за разлика от Петър. Тази история е ясен пример за разликата между хората, които ясно целеполагат, и онези, които не го правят.

Защо е важно да си поставяте ясни цели?

“Онези, които планират ясно, успяват да визуализират идеите си в дългосрочен и краткосрочен план и така знаят точно какви действия да предприемат, за да изпълнят всяка стъпка”, прави заключение Брайън Трейси и задава въпроса: “Каква е целта, която искате да постигнете през тази година, и кои са двете неща, които ще предприемете ДНЕС, за да бъдете по-близо до тази цел утре?”.

Тези и много други важни и полезни въпроси ще задава Брайън Трейси на семинара си на 19.02 в София, когато гостите освен с много нови знания и умения, ще си тръгнат и с едногодишен личен план за действие. Купете билет със специална отстъпка до 02.02. на briantracy.bg

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички