Каква операционна система използва Путин?


Каква операционна система използва Путин?
Снимка: Getty Images/Guliver

8852

Владимир Путин все още използва остарял Windows XP, въпреки риска от хакерство. Официални снимки показват, че президентът използва неподдържана операционна система в Кремъл и резиденцията си.

Руски агенти са обвинени в хакерски операции по целия свят, но някой в Кремъл явно е забравил да информира Владимир Путин за важността на киберсигурността.

67-годишният Путин работи с остарялата операционна система Microsoft Windows XP, инсталирана на компютри в офиса му в Кремъл и в официалната му резиденция Ново-Огарьово в близост до Москва, според фотографии, публикувани от пресслужбата му.

И на двата компютъра се мъдрят кулите на Кремъл, зададени като фонове на работния плот.

Microsoft престана да пуска редовни актуализации за защита на Windows XP и Office 2003 през април 2014 г. Изглежда обаче, че правилата на руското правителство са попречили на Путин да се добере до по-новия Windows 10.

Американската технологична компания предупреждава на своя уебсайт, че компютрите, работещи с Windows XP, са "уязвими по отношение на рискове за сигурността и вируси".

Windows XP, излязъл през 2001 г., беше последната операционна система на Microsoft, разрешена за инсталиране на официални руски правителствени компютри, съобщи уебсайтът Open Media, позовавайки се на документи на Министерството на отбраната. По-новият Windows 10 е одобрен само за устройства, които не съдържат държавни тайни - нещо, което изглежда не се отнася за компютрите на Путин.

Open Media – симпатизиращ на опозицията независим руски информационен уебсайт - съобщава, че Михаил Климаров, ръководител на независимото Общество за защита на интернет в Русия, е потвърдил, че компютрите на Путин използват Windows XP.

Ще успее ли руската "Желязна завеса" в интернет и какво тревожи критиците ѝ, прочетете в този материал.

Москва постепенно прекратява работата на Microsoft и Google на правителствени компютри в полза на руската операционна система Astra Linux и домашни браузъри, като Yandex.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, не коментира въпроса защо Путин продължава да използва остарялата операционна система на Microsoft.

Не е ясно колко голяма заплаха е използването от Путин на Windows XP за киберсигурността на Кремъл: за бившия служител на КГБ се твърди, че е нередовен потребител на интернет, за който по-рано твърдеше, че е "проект на ЦРУ". Предшественикът на интернет беше Arpanet, основан от Министерството на отбраната на САЩ.

Русия все повече се стреми да установи контрол върху интернет технологиите. Наскоро Кремъл забрани продажбата на смартфони без приложения, произведени от Русия, а през февруари Путин одобри закон, който дава на Москва правомощието да "изключи" страната от глобалния интернет.

Защо Владимир Путин не използва смартфон, прочетете в този материал.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички