Каква ще бъде Европа без Меркел?


Каква ще бъде Европа без Меркел?
Снимка: Getty Images/Guliver

2586

Финалът на политическата кариера на германския канцлер Ангела Меркел беше предсказван и по-рано, и всеки път предсказанията се оказваха преждевременни. Но резултатите от изборите в провинция Хесен станаха началото на края на нейната кариера и ролята ѝ на най-влиятелен политик в Германия и Европа. Християндемократическата партия успя да удържи властта, но резултатите ѝ са най-лошите от половин век насам, пише в свой материал The Guardian.

Лидерите, които обявят предварително бъдещото си слизане от сцената, много трудно се спасяват от това да не изглеждат като куца патица. Сега тази съдба заплашва и Меркел, което ще донесе доста последствия както за Германия, така и за цяла Европа.

Както и преди, канцлерът е популярна в страната си, и тя може би притежава достатъчно талант и упоритост, за да остане на поста още три години. Но през декември ХДС ще избере нов лидер и този човек очевидно ще се счита за бъдещ канцлер и ще иска да прояви своята собствена воля.

След изборите в Хесен и в Бавария, а също и парламентарните избори през 2017 г., става очевидно, че двете основни партии – ХДС и Социалдемократическата партия – губят гласове, а с все по-голяма популярност се сдобиват по-радикалните партии.

В Хесен добри резултати реализираха "Зелените" и крайнодясната „Алтернатива за Германия“. В резултат на това се стигна до фрагментиране на традиционната за Германия двупартийна система.

Политиката в Германия отдавна е изключително стабилна, но сега всичко става по-ясно и последствията от това ще се почувстват далеч извън пределите на Берлин.

Оттеглянето на Меркел несъмнено ще травмира страната. Тя постоянно защитаваше модела на социално-пазарна икономика, независимо от това, че двата стълба на този модел – социалната справедливост и консервативната финансова политика – редовно биваха критикувани от всички страни.

Икономическата мощ на Германия спаси нейните граждани от кризите, които бяха преживяни от другите страни. Но миграционната криза от 2015 г., пред лицето на която Меркел зае прагматична и либерална позиция, доведе до последствия, които тя не успя да постави под контрол.

На наследника на Меркел ще се наложи да се поучи както от нейните силни, така и от нейните слаби страни – за да спечели доверие на преживяващия трудни времена континент.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички