Какво да правим всеки ден, за да станем по-умни?


Какво да правим всеки ден, за да станем по-умни?
Снимка: Thinkstock

9050

Има ли начин да станем по-умни, ако всеки ден полагаме усилия за това? В сайта Quora читатели споделят своите навици като отговор на въпроса „Какво бихте правили всеки ден, за да поумнеете“? Ето и какви са техните съвети:

1. Измисляйте по 10 нови идеи на ден.

Помислете за това как може да се намали бедността, как да решите ежедневните си проблеми или някои любопитни идеи за сюжет на филм. Няма значение в какъв аспект попадат вашите предложения, важното е мозъкът да работи.

2. Четете вестници.

Така ще сте наясно с важните неща, които се случват около вас. Ще се научите да формирате собствено мнение и да свържете точките между привидно несвързани неща. А и ще имате повече теми за разговор с вашите приятели.

3. Играйте като адвокат на дявола.

Вземете нещо, което сте научили наскоро и си формулирайте уникално становище по него, което не хрумва веднага. Опитайте се да го подкрепите с доказателства и бъдете отворени към идеята, че нови доказателства могат да променят мнението ви. Повтаряйте това и ще се научите да мислите много по-нестандартно. Ако почувствате, че не може да продължите по-напред, опитайте се да прочетете и оцените критични части от документите по случая. Те ще ви помогнат да разберете как другите хора формулират аргументите си.

4. Прочетете една глава от фантастика или нехудожествена книга.

Целта е да се прочете една книга седмично. Винаги можете да отделите време, в което да почетете, независимо дали е когато пътувате, или докато чакате своя ред в някой магазин. Жаннрът "фантастика" дава възможност да погледнем на нещата по друг начин.

5. Вместо да гледате телевизия, пускайте си образователни клипове.

Понякога е много по-забавно да гледаш клипове за неща, които те интересуват, отколкото да четеш за тях. Образователни клипове могат да се намерят на много места, дори и в Youtube. В тях много често информацията се поднася по по-лесен начин за запомняне и остава по-трайно в паметта.

6. Абонирайте се за канали и страници, които предлагат интересна информация.

Следвайте любопитни страници в социалните мрежи, така винаги ще научавате по нещо ново. Ако се интересувате от новини в областта на науката и технологиите, то потърсете точно такива страници.

7. Проверявайте редовно любимите си източници на информация.

Всеки ден посещавайте любимите си сайтове или блогове, които засищат вашия интерес към знания. Това е един изключително лесен навик, защото четете новини, които ви интересуват. Можете да го правите и през вашето мобилно устройство и не изисква никакви допълнителни усилия.

8. Споделете какво сте научили с други хора.

Ако намерите някой, с когото да споделите и анализирате идеите, които са ви допаднали, може да добавите нова информация към знанията на събеседника. Също така, щом можете да обясните идеите си на някой друг, значи и вие сте усвоили понятията. Много хора започват да поддържат блогове, за да се включат и други в дискусията.

9. Направете два списъка: единият да е свързан с работата, която искате да свършите сега, а другият с това какво искате да постигнете в бъдеще.

Google Docs е удобен начин да направите своите списъци. И за двете е нужно да решите какво искате да научите и с какво ще ви помогнат придобитите умения. За втория списък можете да помислите за по-дългосрочни цели, като например в каква професионална сфера искате да се развивате. Напишете малките стъпки, които трябва да следвате, за да осъществите желанията си.

10. Изгответе списък с нещата, които сте направили.

В края на всеки ден напишете това, което сте свършили. Това ще ви накара да се чувствате по-продуктивни и ще ви подтикне да направите списък и за следващия ден.

Редактор: Росита Илкова

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички