Какво е Wi-FM и как работи?

Какво е Wi-FM и как работи?

Една от най-честите причини за нестабилна интернет връзка е фактът, че безжичните мрежи в съседни помещения или домове си пречат една на друга, заглушавайки сигналите си. Според DigitalTrends обаче индустрията вече е намерила решение на този проблем. Нарича се Wi-FM и представлява система, която позволява на съседни безжични мрежи вместо да си пречат, да си помагат.

Екипът разработил Wi-FM – Александър Кузманович от Северозападния университет в САЩ и двамата докторанти Марсел Флорес и Ури Кларман – е провел тестове, които са показали, че технологията може да увеличи скоростта на всички съседни мрежи с до 50% и да подобри силата на сигнала средно с 35%. За сравнение, ако живеете в сграда, където се ползват много мрежи, то най-вероятно използвате само 10% от капацитета на своята собствена.

Тайната на технологията Wi-FM се крие в способността ѝ да „търси” FM радио сигнали с цел да изпраща данни във време, в което останалите съседни мрежи не се използват толкова.

FM сигналите действително са привлекателна технология. На първо място, повечето мобилни устройства, които се продават на пазара днес имат вграден FM чип. Освен това FM сигналите без проблем преминават през стени. Дори онези устройства, които не разполагат с вграден FM чип могат да станат съвместими с Wi-FM само след малък софтуерен ъпдейт.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.