Какво е било да си Манса Муса - най-богатия човек в историята

Какво е било да си Манса Муса - най-богатия човек в историята

Наскоро богатството на Джеф Безос, изпълнителният директор на Amazon, надхвърли 100 млрд. долара - постижение, с което не може да се похвали никой друг в модерната история.

И все пак Безос още е далеч зад човека, който се смята за най-богатия в цялата история на света. Става въпрос за африканския крал Муса Кеита I, чието състояние дори не можело да се измери в числа. Днес се смята, че е било около 400 млрд. долара. Той управлява Малийската империя през XIV в., а от Business Insider ни разкриват някои любопитни детайли от живота му.

 

За първи път от 15 г. Жизел Бюндхен НЕ е най-високоплатеният модел

Бразилската красавица Жизел Бюндхен (на водещата снимка) бе детронирана от първото място в класацията на Forbes за ...

Муса Кеита е коронован през 1312 г., като получава титлата Манса ("крал"). Успява да разшири границите на империята си многократно. Териториите под негово влияние са огромни и включват целите или части от днешните държави Мавритания, Сенегал, Гамбия, Гвинея, Буркина Фасо, Мали, Нигер, Нигерия и Чад.

Останалият свят обаче забелязва Манса Муса чак когато той решава да пътува до Мека през 1324 г. Архивите описват, че тръгнал с хиляди войници, цивилни и роби, 500 кервана със злато и коприна, огромен брой камили и коне. При спирката си в Египет раздал толкова много злато на бедните, че причинил масова инфлация.

Ето кои са най-високоплатените знаменитости под 30-годишна възраст

Канадският изпълнител от етиопски произход The Weeknd (Ейбел Тесфайе) се класира на първо място в списъка на най-...

Материалните облаги обаче не били единствената цел на краля. Той успял да развие своя любим град Тимбукту, като построи училища, университет и джамии.

Манса Муса управлявал в продължение на 25 години. След смъртта си бил наследен от своя син Магхан I. Историците твърдят, че наследството му се харчило десетилетия след кончината му, а управлението му било "златен век" в историята на Мали.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Ман Гела

    Ман Гела
    А най-богатият Крадец у нас и най-изпеченият е Драгалъвският.