Какво говори за вас позата, в която спите?


Какво говори за вас позата, в която спите?
Снимка: istock/Guliver

7890

Знаете ли, че настроението ви през деня е обвързано с това в каква поза спите нощем? Според изследване, публикувано в The Telegraph, позицията по време на сън издава много за характера и начина ни на живот.

Повече от 50% от хората спят в поза "ембрион" - свити на една страна, с колене прибрани към главата. Тази позиция е характерна за хората, които често се тревожат - за тях сънят е своеобразна зона на комфорт след напрегнатия ден, смята Робърт Фипс, специалист, изследващ езика на тялото. Хората, които спят свити, обикновено са добросъвестни и подредени, но имат склонност да се безпокоят излишно.

Друга популярна позиция е "пън" - с изпънато тяло и ръце, отпуснати край него. Хората, които спят така, са упорити и донякъде строги, отличават се с постоянство, но им липсва гъвкавост.

Една четвърт от участниците в проучването на Фипс спят легнали настрани с протегнати напред ръце. Според него това са хора, които неотклонно преследват мечтите си и винаги са устремени към нещо. Те могат да са много критични към себе си - очакват винаги отлични резултати и се отказват бързо, ако не ги постигнат. Съветът към тях е да разберат какво наистина искат и да не си губят времето с прищевки, които няма да им донесат удовлетворение.

Последната от най-често срещаните позиции е по корем, с ръце отстрани на главата - една от най-неудобните за сън. Хората, които спят така, прегръщат възглавницата, както корабокрушенец спасителната дъска.

Те често имат чувството, че животът "се случва покрай тях" и нямат контрол над това, което ще се случи през деня. Обикновено се събуждат напрегнати, с усещането, че трябва да се справят с проблеми и задачи, останали от предния ден. Според Фепс те трябва да се стремят да се справят с нещата стъпка по стъпка, поемайки контрол над деня си, за да вземат живота си в ръце.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички