Какво означават имената на 9 от най-популярните марки в света

Какво означават имената на 9 от най-популярните марки в света
Източник: Getty Images/Guliver

Замисляли ли сте се някога откъде идва името на любимата ви марка дрехи или пък напитки? Понякога наименованията на брандовете следват очевидна логика, понякога зад тях се крият интересни истории. Ето няколко примера:

Името Pepsi идва от английската дума за лошо храносмилане "dyspepsia". Създателят на напитката Кейлъб Дейвид Брадхам искал да стане лекар, но проблеми в семейството му попречили на мечтата му. Когато създал газираното питие, той бил убеден, че то помага на храносмилането и затова му дал такова наименование.

Търсачката Google пък дължи името си на печатна грешка. Основателят Лари Пейдж обсъждал варианти със свои колеги в университета и някой предложил "googolplex" - английското име на едно от най-големите обозрими числа. Друг човек обаче го написал грешно - "google", и така си останало.

Марката Adidas е кръстена на своя създател Адолф Даслер, който започва да произвежда спортни обувки, след като се връща от фронта на Първата световна война. Името е комбинация от умалителното Ади и първите три букви от фамилията.

Конкурентът ѝ Nike пък е кръстен на гръцката богиня на победата Нике. Първоначално брандът е трябвало да се казва Dimension 6 по желание на създателите му, но първият служител в компанията - Джеф Джонсън, предложил по-добра алтернатива.

Основателят на компанията за луксозни часовници Rolex Ханс Уилсдоф искал наименование, което да може да се изговаря лесно на всички езици.  "Опитвах всякакви комбинации, но никоя не пасваше. Една сутрин, докато пътувах в градския транспорт, сякаш някакъв глас ми прошепна в ухото: Rolex", разказва той.

Телекомуникационният гигант Verizon е продукт на сливането на Bell Atlantic и GTE. Името идва от латинската дума "veritas", която означава "истина", и "horizon"("хоризонт" - англ.ез.).

Кафе веригата Starbucks е взела името на герой от романа "Моби Дик", който се нарича Старбък. Основателите искали думата да започва с буквите "st" и това име им харесало най-много.

IKEA не е шведска дума, която не разбирате. Наименованието на веригата магазини за обзавеждане идва от инициалите на създателя ѝ Ингвар Кампрад и първите букви на фермата и селото, в които е израснал. 

Магазините за дрехи Zara е трябвало да се казват Zorba, понеже основателят (и по настоящем един от най-богатите хора в света) Амансио Оргтега харесвал филма "Зобра гъркът" от 1964 г. Първият магазин отворил врати в Ла Коруня през 1975 г. Но се оказало, че малко по-надолу на същата улица има заведение, което се казва Zorba. За да избегне объркването, Ортега прекръства обекта си с най-близкото, което се сеща - Zara.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.