Какво се обърка при Тереза Мей?


Какво се обърка при Тереза Мей?
Снимка: Getty Images/Guliver

3481

Премиерът Тереза Мей претърпя един от най-драматичните обрати в скорошната британска политическа история, като загуби мнозинството в парламента на предсрочни избори, за които се очакваше да спечели лесно.

Мей обяви провеждането на 18 април и призова избирателите да увеличат работещото й със 17 депутатски места мнозинство, за да укрепят позициите й в преговорите за Brexit.

Проучванията на общественото мнение по това време даваха преднина с 20 места на Консерваторите пред Лейбъристите, достатъчно за потенциално мнозинство.

Ето пет причини, поради които нещата се объркаха:

Факторът Бренда

Много британци гледаха на изборите като на цинична игра за спечелване на предимства срещу непопулярния опозиционен лидер Джеръми Корбин. В края на краищата страната само преди две години беше избрала парламент с петгодишен мандат и Мей, след като стана премиер миналата година, многократно се бе ангажирала да не провежда нови избори.

Но имаше и други, които имаха предвид токсичното наследство от два референдума - единият за независимостта на Шотландия през 2014 г., а другият за членството в Европейския съюз през 2016 г. - което остави страната дълбоко разделена. За тях нови избори просто щяха да отворят стари рани.

В един видеоклип на BBC, споделян изключително в социалните медии, една жена, наречена Бренда, сякаш говори от името на мнозина след обявяването на изборите. Запитана от интервюиращата в Бристол за нейната реакция, тя извика: „Само не още един път! За бога, не мога да понасям това!

"Данък за деменция"

Опитът на Май да направи изборите само за процеса по Brexit излезе криво измислен в средата на май.

Вдигна се скандал покрай предложението на консерваторите, възрастните хора да бъдат накарани да плащат потенциално неограничени суми за грижи в дома си - нещо, което ще принуди много домове за семейства да б ъдат продадени.

Дори подкрепящата Мей консервативна преса атакува идеята, обозначавайки я като "данък за деменция", който би унищожил наследството на средната класа.

Корбин се възползва от предимството, като обрисува Мей като студена и непроявяваща грижа за другите. Тя се отметна, обещавайки, че ще има ограничение за вноските за заплащане на грижи, а правителството ще постави началото на документ за консултации.

Но скандалът хвърли светлина върху стила на ръководство на Мей, за обграждането й с няколко доверени съветници. Дори министрите на кабинетите бяха изключени от обсъждането на части от предизборния манифест на торите.

Терористични атаки

Консерваторите традиционно са по-популярни от лейбъристите, когато става въпрос за сигурността, но внезапно може да се окажат на втора позиция, след като терористичните атаки бяха извършени в Манчестър и Лондон, оставяйки 30 мъртви и около 150 ранени.

Мей очерта планове за затягане на вече широкообхватните закони за сигурност на Великобритания, но Корбин промени дебата, за да се съсредоточи върху нейния шестгодишен опит като министър на вътрешните работи, когато тя наблюдаваше хиляди намаляващи бюджета съкращения в полицейските редове.

Той многократно повтори предложението си за назначаване на повече полицаи по кварталите, като се аргументира, че те биха предоставили жизненоважна преграда срещу джихадистката радикализация.

Отказ за обсъждане

Още в самото начало Мей отказа да се включи в телевизионен дебат, като каза, че предпочита да "излиза, да се среща с гласоподавателите и да изслушва директно избирателите", а не "да дебатира там, където политиците се разправят помежду си".

Корбин първоначално отговори, че няма да участва в дебата ако тя не присъства, , но промени решението си и се присъедини към водещите кандидати на подиума на 31 май, а консерваторите бяха представени от министъра на вътрешните работи на Мей Амбър Ръд.

По този начин тя отстъпи на Корбин светлината на прожекторите и се подложи на обвинения в политическо малодушие.

Стил на робот

Мей се опита да се представи като не проста англичанка, а като жена, която върши работа, в противоречие с един неясен, идеалистичен Корбин, но недостатъците на този образ станаха очевидни по време на кампанията.

Нейната безкрайно повтаряща се мантра за "силно и стабилно лидерство" доведе до това, че мнозина започнаха да я наричат с прякора "Мейбот", а нейният неловък стил, благоприятстващ включените в програмата, губеше при сравнение с Корбин, ветеран във воденето на кампании сред местните жители, който изпитва удоволствие от срещите с обществеността.

При рядка спонтанна среща с гласоподавател, която беше заснета бързо стана популярна, Мей отговори на една жена, разгневена от съкращенията на социалните помощи с иронични кампанийни лозунги.

Материал на AFP. Преводът е на БГНЕС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички