Какво ще е "Турски поток": Полза или проблем за България?


Какво ще е "Турски поток": Полза или проблем за България?
Снимка: Getty Images

7266

Негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите. Това заяви пред БНТ инж. Христо Казанджиев, който заедно с д-р Любомир Денчев коментира откриването на газопровода "Турски поток" вчера на официална церемония в Истанбул от президентите Ердоган, Путин, Вучич и българския премиер Борисов.

Ползите са, че се промени входната точка за доставка на руски газ, което, по думите на българските представители, ще доведе до икономия за българските потребители, каза Казанджиев. Проектът открива възможности за доставки на природен газ от Турция за България, което е от огромно значение. Големият проблем е, че опитите в тази посока засега не се случват, допълни инж. Казанджиев.

Голям негатив за България е това, че 90% от капацитета на този "Балкански поток" е ангажиран за руски природен газ, което блокира входа за доставки на друг газ, смята енергийният експерт. България реализира един твърде скъп проект за нейните възможности, категоричен е Казанджиев.

Според д-р Любомир Денчев, няма особени поводи за радост от реализирането на "Турски поток". Същевременно той признава, че има безспорен успех и това е гарантирането на доставките на природен газ за България – и за битовите потребители, и за промишлеността. Като икономист ме притеснява това, че след 5 месеца ще загубим средствата, които "Булгартрансгаз" получаваше като транзит през Украйна.

Според инж. Христо Казанджиев България реализира скъп проект, който не е наясно дали ще е рентабилен.

България никога не е напускала газовата карта, заяви инж. Казанджиев. Проектът "Балкански поток" е много интересен, защото има дуалистичен елемент. Ако се обърнем, той дублира Набуко-Запад, може да се разглежда като част от Южния газов европейски коридор. В района на Турция – Южен газов коридор на Русия и на Европа. В каква степен те ще въздействат на пазара на природен газ е друг въпрос. България и Европа ще носят негативи докато не се регулират, обясни Казанджиев.

Любен Денчев смята, че "бяхме извлачени до тук". Той предпочита да се използват българските названия. На български диверсификация значи "разнообразие", интерконектори – системни (газови) връзки. Двата проекта се допълват. Ако терминалите за втечнен газ бяха решение, то в Италия отдавна да са изградени, допълни Любен Денчев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички