Какво ще представляват психотестовете за агресивни шофьори?


Какво ще представляват психотестовете за агресивни шофьори?
Снимка: iStock/Guliver

3571

Нови психотестове за шофьорите от следващата година след зачестилите случаи на агресия на пътя. Учени от БАН разработват нови критерии, по които да пресяват водачите за психологическа годност. Как ще се изготвя психопрофилът на рисковия шофьор?

Заради зачестилите случаи на агресия на пътя – от следващата година шофьорите ще се оценяват с нови психотестове, които се подготвят от екип на БАН. В тях изцяло ще се осъвременят критериите, по които става ясно дали кандидатите за книжка имат право да са зад волана или не. Целта е на пътя да не попадат опасни и агресивни шофьори, съобщава Нова телевизия.

В момента на психотестове се подлагат само джигитите с отнета книжка и кандидатите за професионален шофьор на пътници и товари.

Новите тестове ще отчитат дали кандидатите са концентрирани на пътя, страдат ли от тревожност, гняв, агресия, дали търсят силни усещания и имат ли склонност към рисково поведение.

Бъдещите водачи ще се отсяват на три етапа. Първо - проверка на концентрацията. Второ – на личностните характеристики. И трето – тест за бързина и точност на реакциите. В специални лаборатории, сертифицирани от „Автомобилна администрация”, се проверява психологическата годност на шофьорите с провинения.

„Следи се устойчивост на характера, практичност, самоконтрол, емоционална лабилност, агресия, склонност към риск”, обяснява Лиана Веши, психолог в лаборатория.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички