Калфин определи като "критична" демографската ситуация у нас


Калфин определи като "критична" демографската ситуация у нас
Снимка: БГНЕС

2358

Демографската картина в страната е критична. Това каза вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пресконференция в Народното събрание след проведената дискусия от ПП АБВ във връзка с демографската ситуация в страната.

„България се движи в една демографска тенденция, която е изключително негативна за страната и бъдещето ѝ. Демографската политика не е политика, която се заражда днес и ще даде резултати утре. Страната ни вече има редица мерки, които са приети. Ние сме първата страна в ЕС, която има стратегия до 2030 година”, посочи министърът, цитиран от "Фокус". 

По думите му страната ни има подробен механизъм за отчитането на конкретни показатели, свързани с демографската ситуация в страната. „От 2014 година имаме създаден Национален съвет по демографска политика”, уточни Калфин. Според него въпреки че има налично необходимите структури за справяне с демографския проблем, ако не се актуализират и засилят целите, проблемът няма да бъде решен.

„Целта на Националната стратегия е населението да не падне под 7 000 000. До 2014 година сме 7 212 00 по данни на Националния статически институт, но освен за броя на населението, в дискусията стана дума и за качеството на живот и огромните неравенства, които демографската политика създава в българското общество. Неравенства, които потенциално крият в себе си нестабилност”, категоричен бе Калфин.

Социалният министър допълни, че страната ни трябва да работи и за ограничаване на процеса на маргинализация на обществото в България.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички