Калфин определи като "критична" демографската ситуация у нас

Калфин определи като
Източник: БГНЕС

Демографската картина в страната е критична. Това каза вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пресконференция в Народното събрание след проведената дискусия от ПП АБВ във връзка с демографската ситуация в страната.

„България се движи в една демографска тенденция, която е изключително негативна за страната и бъдещето ѝ. Демографската политика не е политика, която се заражда днес и ще даде резултати утре. Страната ни вече има редица мерки, които са приети. Ние сме първата страна в ЕС, която има стратегия до 2030 година”, посочи министърът, цитиран от "Фокус". 

По думите му страната ни има подробен механизъм за отчитането на конкретни показатели, свързани с демографската ситуация в страната. „От 2014 година имаме създаден Национален съвет по демографска политика”, уточни Калфин. Според него въпреки че има налично необходимите структури за справяне с демографския проблем, ако не се актуализират и засилят целите, проблемът няма да бъде решен.

„Целта на Националната стратегия е населението да не падне под 7 000 000. До 2014 година сме 7 212 00 по данни на Националния статически институт, но освен за броя на населението, в дискусията стана дума и за качеството на живот и огромните неравенства, които демографската политика създава в българското общество. Неравенства, които потенциално крият в себе си нестабилност”, категоричен бе Калфин.

Социалният министър допълни, че страната ни трябва да работи и за ограничаване на процеса на маргинализация на обществото в България.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.