Капиталовото осигуряване - има ли алтернатива?


Капиталовото осигуряване - има ли алтернатива?
Снимка: iStock/Guliver

2060

Няма алтернатива капиталовото осигуряване, за да се запазят и да се увеличат пенсионните доходи в държави, където има демографски проблем. Това е една от защитите на социалните системи срещу влошаваща се демография. Това каза Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие", пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Системата в България като цяло е стабилна и няма никакъв проблем. Дори когато има частичен, малък проблем, нито един не е в мащаб, който би могъл да защити системата и хората трябва да са напълно спокойни, но не и до степен да не се интересуват от партидите си и да не поглеждат какво се случва като резултат от инвестирането на тези пари", заяви петкова.

По думите ѝ няма пазар за 12 млрд. лв., за какъвто се говори в контекста на пенсионноосигурителните дружества. "Това са пари собственост на гражданите и те не се подчиняват на никакви пазарни механизми и преразпределение. Пазарът, ако трябва да го наречем същностно, е пазар за 125 млн. лв. - това е размерът на таксите. Това са приходите, които единствено е възможно да получават пенсионно-осигурителните дружества".

"Като пазар и печалби този сектор не е особено привлекателен. Привлекателни са, за съжаление, парите, които са собственост на гражданите. Но силно се надявам, че сме останали в миналото посегателството над тези пари и стремежа за тяхното национализиране", допълни тя.

Демографският проблем в България е много по-силен, отколкото в други държави в Европа, а не знам България да има на държавно ниво, какъвто и да било план за обръщане или поне овладяване на демографския проблем, подчерта Петкова. "Това се комбинира с остарелите принципи на солидарния фонд".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички