Каракачанов иска предоговаряне на цената на газа с Русия


Каракачанов иска предоговаряне на цената на газа с Русия
Снимка: БГНЕС

2196

Трябва да се водят разговори с Русия за цената на газа. Това е моето мнение, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по темата с цената на газа, след като ЕК извоюва възможност няколко източноевропейски държави, включително България, да предоговорят цените на синьото гориво. Каракачанов обаче подчерта, че не може да каже какво ще направи бъдещото правителство, защото още не било родено.

Според него досега, а и в бъдещите преговори, много пречела политиката на предишния президент Росен Плевнелиев, който дрънкал оръжие. Никога не съм водил разговори с Русия, но трябва да се опита, подчерта Каракачанов. До началото на май ще има правителство, може да има опит да се направи нещо, бяха думите на „воеводата”.

Същевременно пред БНТ вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов зае по-различна позиция. "Цената на газа се разглежда от КЕВР – тук не трябва да правим политически изказвания, защото няма да кореспондира на реалните решения, които се взимат от един независим орган. Трябва да се носи някаква политическа отговорност. Отговорите на подобни въпроси трябва да бъдат отправени към президента и служебния премиер", каза той.

Пенсии и изборно законодателство

Компромис – така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира темата с пенсиите, която се оказа основа за бъдещо коалиционно управление. Ако някой си е стоял в гетото, пиел е бира и е предпочел да открадне, няма да има вдигане на пенсията му. Ще се вдига пенсията на тези, които са работели, но са били с малки осигуровки заради по-малките заплати, уточни лидерът на ВМРО.

Каракачанов уточни, че 750 млн. лева ще се вземат от бюджета през тази година т.е. ще има актуализиране, като става въпрос за вдигането на минималната пенсия за осигуряващите се – до 200 лева. За да не става така и следващата година т.е. и тогава да се вземат пари от държавния бюджет, а не от НОИ, ще трябва да има ревизия на инвалидните пенсии (ТЕЛК). Нормално ли е всеки шести в България да взема инвалидна пенсия – като идете в гетата и ще видите деца, инвадилизирани от лекари, беше тезата на патриота, изказана пред Нова телевизия. Според Каракачанов за инвалидни пенсии отиват 1,7 млрд. лева. Може ли в България да има повече епилептици и повече болни от бронхиална асма, отколкото в цяла Европа, добави той, без да дава абсолютни числа. Ще орежем фалшивите социални разходи, завърши Каракачанов.

Относно уседналостта като условие да гласуваш в България, лидерът на ВМРО посочи решение – да се гласува само в дипломатически представителства в страните извън Европейския съюз. Има ли такава европейска държава, която разкрива по целия свят секции, която дава по целия свят възможност на гражданите си да гласуват, попита Каракачанов, без да отваря дума за гласуване по пощата. Той повтори, че заради намесата на Турция в изборния ни процес турският посланик Сюлейман Гьокче е трябвало да бъде обявен за персона нон грата.

Бъдещото правителство - още неясно

Не сме преговаряли на тема постове. Така Каракачанов реагира на поредните въпроси за бъдещето управление. „България 17-21” представлява изброяване на приоритети, а не програма, каза Каракачанов. Той повтори, че не е говорено колко министерства и какви постове ще вземат „Обединени патриоти” и ГЕРБ и отрече, че „Атака” ще вземе министерството на културата. Разговорите продължават от днес (19 април), добави лидерът на ВМРО, който подчерта, че през 2005 година отказал да бъде министър на отбраната, защото в правителството участвало ДПС. Основният проблем на българската армия е демотивацията, смята Каракачанов, който видя това като основната причина армията ни да не може да защити териториалната ни цялост. Затова има приоритети в „България 17-21” да има военно обучение в училище и ще се говори тепърва да се върне наборната военна служба.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички