Караниколов избегна определени въпроси за ситуацията във военно-промишления комплекс


Караниколов избегна определени въпроси за ситуацията във военно-промишления комплекс
Снимка: БГНЕС

4222

На брифинг в 16:30 часа, обявен официално малко над половин час по-рано, икономическият министър Емил Караниколов направи коментар за ситуацията във военно-промишления комплекс. Той хвърли повече светлина върху актуалната ситуация относно "Емко" и "Кинтекс", но не каза нищо ново за "Дунарит", след като на 6 септември обяви, че днес (15 септември) трябва да е готов анализ за дълговете на русенския военен завод към други предприятия и евентуално да каже дали държавата ще продължи с опитите си да одържави предприятието. Караниколов не намери време и за въпросите на Actualno.com, но отговори на въпроси на други медии.

Държавна консолидационна компания (ДКК) няма да плати получените от "Дунарит" пари (бел. ред. - 47 млн. лева) по дълга към КТБ на никакви други дружества. Тези пари ще отидат в масата на несъстоятелността на КТБ, увери Караниколов.

Съветът на директорите на "Кинтекс" сам е решил да преразгледа отношенията си с „Емко“, заради последните събития около фирмата на Емилия Гебрев, която е с временно отнет лиценз, заяви икономическият министър по темата "военно-промишлен комплекс". Той моментално уточни, че при провал на тези поръчки "Кинтекс" щели да плащат много повече като неустойки, отколкото "Емко". Припомняме, че позицията на "Емко" е, че държавата нарочно е накарала "Кинтекс" да се откаже от договорните отношения.

За да изпълни вече възложени и задвижени поръчки, "Кинтекс" ги е прехвърлил на ВМЗ, каза още Караниколов. Като производител по тези поръчки парите ще вземе ВМЗ, а като посредник - "Кинтекс", а държавата ще вземе даже по-големи дивиденти, добави министърът. Прехвърлянето на поръчките няма да означава плащане на неустойки, уточни Караниколов.

Какво се случва с "Емко"

Относно лиценза, получихме три констативни протокола от "Емко" преди две седмици – всичките от служба КОС. В два от тях беше констатирано, че са отстранени нарушения, но в третия има предписание за нови действия, които трябва да бъдат направени в срок от един месец, стана ясно от думите на Емил Караниколов. Той добави, че имало констатирани нередности и от Пожарна безопасност, а от там нямало информация дали са отстранени тези нередности.

Министърът посочи, че информацията щяла да се разгледа на Междуведомствения съвет в понеделник, 18 септември, от 14:30 часа. Караниколов уточни, че там ще бъде и военният министър Красимир Каракачанов, като добави, че било некоректно твърдението, че досега не бил участвал.

Караниколов припомни как въобще се роди казусът "Емко". Преди два месеца бил подаден сигнал от МВР на служба КОС и Икономическа полиция за неправилно съхранение на боеприпаси. Затова и било взето решение за спиране за 6 месеца на лиценза на "Емко" за внос и износ на оръжие. "Нека ръководството на "Емко" се погрижи да отстрани нередностите и лицензът ще бъде върнат веднага", гарантира Караниколов, който подчерта, че това зависело от информацията, която щял да получи от полицията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички