Караниколов: "Емко" се е облагодетелствало от "Кинтекс"

Караниколов: Емко се е облагодетелствало от Кинтекс
Източник: Министерство на икономиката

Изпратил съм сигнал до прокуратурата – заради три вида боеприпаси. Причината – последните два пъти "Кинтекс" е поискал оферти само от "Емко", но не и от ВМЗ и "Дунарит", а такова задължение е имало. Ако имаше оферти от другите две дружества, щеше цената да е 5-10% по-ниска. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той не пропусна да попита защо "онзи, който се обявява за собственик на "Дунарит", не се е загрижил за това и не е пратил оферта, за да може предприятието да спечели. Припомняме, че русенският военен завод дълго време беше част от империята на банкера Цветан Василев, а сега в Книгата на акционерите за собственик е посочена точно "Емко", която е на Емилиян Гебрев.

Ще има проверка в "Кинтекс" какво се е случвало последните 10 години там – как са се извършвали сделките, обеща Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия.

От думите на министъра излезе, че в момента се произвежда за втори път поръчката, предназначена за Индия. Това нищо няма да струва на данъкоплатците, добави Караниколов. Припомняме, че ВМЗ сега прави боеприпасите.

Няма разпоредба от страна на държавата към държавното дружество "Кинтекс" да преосмисли отношенията си с оръжейната фирма "Емко", посочи Караниколов и обяви, че на 31 август от "Емко" са изпратили искане до "Кинтекс" да бъдат анулирани протоколите и фактурите за продукцията на "Емко", която беше предназначена за Индия и която така и не беше натоварена на пристанище Бургас. Икономическият министър обяви и, че Агенция "Митници" няма право да пусне боеприпасите, защото "Емко" е с отнет лиценз.

Защо от "Емко" не работят да отстранят нередностите? Междуведомственият съвет ще направи извънредно заседание за връщане на лиценза, ако всичко е наред. Няколко пъти са давани предписания за отстраняване на нарушенията, но това не се е случило, каза Караниколов.

"Политици, които не са в парламента, е нормално да протестират пред парламента, защото искат да влязат вътре". Така Караниколов коментира дали ще прати сигнал в прокуратурата защо хора като Татяна Дончева и Румен Петков подклаждат скандала. Караниколов уточни, че е редно протестиращите от "Емко" да се обърнат към ръководството на компанията да отстрани нередностите при съхранението на боеприпаси, констатирано от КОС и "Пожарна безопасност".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.