Караниколов: „Емко“ е подало иск в съда за спирането на лиценза


Караниколов: „Емко“ е подало иск в съда за спирането на лиценза
Снимка: БГНЕС

4291

Дружеството „Емко“ e подалo иск в Административния съд в София да се разгледа спирането на лиценза им. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов.

Караниколов припомни, че преди около 2 месеца в междуведомствения съвет, който е към МС, а не към Министерство на икономиката, е била получена информация от МВР, за извършена проверка в няколко дружества от Военнопромишления комплекс. „Имаше констатация по отношение на дружеството „Емко“. Проверката беше извършена от икономическа полиция, служба КОС и Пожарна безопасност. Бяха предоставени констатации за нередности относно съхранението на продукцията в складовете и производствената площадка от служба КОС и Пожарна безопасност“, поясни министърът, цитиран от БГНЕС.

В следствие на тази информация целия междуведомствения съвет е гласувал за спиране на лиценза за внос и износ за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите. Междуведомственият съвет по закон може да спре лиценза за внос и износ, а не за производство и това е направено. „Някои могат да нарекат тези нарушения маловажни или важни, но законът не ги разглежда като такива, той е ясен в този текст. Дружеството „Емко“ мисля, че вече са подали иск в Административния съд в София, да се разгледа спирането на лиценза им“, каза Емил Караниколов.

Той припомни, че в констативните протоколи има няколко изброени нередности-за неправилно съхранение и други, както и за пожарна безопасност и увери – „това не е акт на министъра на икономиката, а на целия междуведомствен съвет, където са включени и службите за сигурност, Министерство на отбраната и всички имащи отношение ведомства“.

„Решението за спиране на лиценза беше единодушно за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите. Преди около месец от „Емко“ бяха предоставени 3 констативни протоколи само от служба КОС. В два от тях пишеше, че нередностите са отстранени, а в третия беше дадено предписание за отстраняване на нередностите за срок от 3 месеца. Получихме писмо от МВР, че проверките продължават и ще приключат до 25 септември. Веднага свикахме междуведомствения съвет, който се събра на 25 септември“, обясни ресорният министър.

Тогава е получено писмо от МВР, че проверките са приключили и се обобщават данните, които ще получим до 4 октомври. За момента сме определили извънредно заседание на съвета на 6 октомври от 09.00 часа, посочи министърът.

„Санкция от страна на министерството за прекратяване на договори с „Кинтекс“ – няма. Има извършен анализ от „Кинтекс“. Реално част от изработването на тези боеприпаси се извършват чрез доставка външен внос и износ на съответни компоненти, за S осмиците. Пред това, че не се знаеше кога ще бъде възстановен лицензът на „Емко“, надявам се сега на 6 да бъде възстановен, „Кинтекс“ пристъпи към разваляне на договорите. За да обезпечи собствения си интерес веднага беше подписан договор с ВМЗ-Сопот от началната гама до края“, посочи Караниколов.

Реално цената, която ВМЗ-Сопот дава е с около 10% по-ниска от тази на „Емко“. Следователно има възможност „Кинтекс“ да получи по-голяма печалба с 10%, каза още Караниколов.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички