Катарските банки търсят финансиране в Азия и Европа


Катарските банки търсят финансиране в Азия и Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

2344

Катарските банки се обръщат към Азия и Европа, за да открият финансиране, след като клиентите им от други арабски страни изтеглиха милиарди долари от сметките си заради дипломатическия разрив в региона, съобщава Reuters.

Макар че катарското правителство отвори големи депозити в местните банки, за да помогне да се компенсира отливиа на средства, банките се опитват да намерят ново частно финансиране, тъй като анализаторите предупреждават, че има вероятност и от други големи тегления през следващите месеци.

Двама източници на Ройтерс съобщават, че Qatar National Bank (QNB) е провела разговори, организирани от банки, сред които е Standard Chartered, с инвеститори в Тайван за частно пласиране на облигации тип Formosa – дълг, продаван там от чуждестранни емитенти и деноминиран във валути, различни от тайванския долар.

Един от източниците добавя, че QNB, която е най-голямата банка в Близкия изток, обмисля и частни пласирания на други азиатски пазари.

Кредиторът държи около 6 млрд. долара в облигации и средносрочни книжа с матуртет, изтичащ от сега до средата на 2018 г. За голяма от тях част вероятно ще има опити за рефинансиране, казват източниците, добавяйки, че това би било най-ефективната стъпка на фона на разрива.

Qatar Islamic Bank – най-голямата ислямска банка в страната, наскоро е привлякла средства чрез сделки за частни пласирания в японски йени и австралийски долари. Сега кредиторът проучва подобни сделки в Европа и Азия.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички