Киселото мляко у нас масово се продава в непозволен вид кофички


Киселото мляко у нас масово се продава в непозволен вид кофички
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3379

Фирми масово нарушават стандарта за българско кисело мляко по отношение на опаковките. Продават го в кофички, които по БДС не са позволени. Ще узакони ли държавата това нарушение и ще промени ли изискването за бактериите, които правят българското кисело мляко уникално?

Плътен каймак, топла стая и вълшебно кисело мляко - тайната обаче отдавна е изскочила от кухнята на баба и вече е в ръцете на учените. Преди повече от 50 години те започват да изследват домашното кисело мляко, така че да направят перфектната закваска, която максимално да наподобява рецептата на баба.

Всички специалисти от държавното предприятие, което дава лиценза за производство на българско кисело мляко по света, са на мнение, че стандартът трябва да се променя въпреки опитите, съобщава Нова телевизия.

Стандартът няма да се пипа, след като земеделското министерство се отказа от тази идея. По-интересно става при опаковките. Те са важни, защото млякото се излива в кофичката при висока температура, а именно там става и част от ферментацията на продукта. Стандартът предвижда за млякото по БДС три вида – стъкло, керамика и полистиренови кофички.

Когато купуваме кисело мляко по стандарт обаче, едва ли се сещаме да обърнем кофичката и да погледнем какво пише на дъното й. Именно там е обозначен материалът, от който е направена. Каква е нашата изненада, когато виждаме, че това не е материалът, посочен в стандарта.

Вместо заложения по стандарт полистирен, който се отбелязва с РS, производителите често използват за БДС продуктите си кофички от полипропилен, означен със знак РР. Това обаче не е разрешено.

Вниманието ни към кофичките насочва адвокат Анели Чобанова, към която се обръщат разтревожени потребители. От Агенцията по храните й отговарят, че шест предприятия произвеждат БДС продуктите си в кофички, които не са по стандарт. Три от шестте предприятия-нарушители предлагат кофичките да се правят и от други материали, а не както досега.

Едно от големите предприятия за кисело мляко, вносител на идеята за повече видове опаковки, се намира в Пловдив. Признават, че от няколко месеца са на полипропиленови опаковки, въпреки че това не е разрешено по БДС. Според тях сегашните кофички по стандарт от полистирен всъщност не са най-добрите.

Потребители виждат не загриженост за здравето, а икономическа изгода на фирмите от подобни решения.

„Всякакво пипане на стандарта е грешка. Не виждам нищо проблемно в него”, коментира Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители“.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички