Китай и САЩ започват да свалят митата


Китай и САЩ започват да свалят митата
Снимка: iStock

4118

Китай и САЩ договориха поетапна пропорционална отмяна на митата върху стоки, обяви говорител на китайското Министерство на търговията, цитиран от Bloomberg.

Говорителят поясни, че размерът на отменените мита върху стоките през първата фаза от търговското споразумение, което ще бъде подписано през следващите седмици, ще зависи от съдържанието на този договор. Той нe разкри подробности.

Говорителят каза, че двете страни са провели "конструктивни разговори" през последните две седмици.

"Ако бъде договорена "Фаза 1" от търговското споразумение, съществуващите мита "трябва" да бъдат отменени по едно и също време от Вашингтон и Пекин със същата пропорционалност", подчертава министерството, цитирано от други медии.

Според ведомството може да бъде подписано всеобхватно търговско споразумение само при условие, че всички мита бъдат премахнати "едновременно и пропорционално".

Ако бъде потвърдено от САЩ, подобно разбирателство може да доведе до изготвяне на пътна карта за деескалация на търговската война, която забавя световната икономика.

Ключовото искане на Китай от началото на преговорите е отмяна на наказателните мита, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, които в момента се прилагат за по-голямата част от износа за Америка.

Двете държави продължават да преговарят къде и кога да се подпише "Фаза 1" от споразумението. Вчера се появи информация, че Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин могат да подпишат сделката в началото на декември в Европа.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички