Китай може да забрани продажбата на iPhone


Китай може да забрани продажбата на iPhone
Снимка: Getty Images/Guliver

7618

Китай може да забрани продажбата на продукти на Apple в страната, включително iPhone, в отговор на бариерите, които САЩ издигат пред Huawei на американския пазар. Ако планът бъде реализиран, Huawei може да измести Apple и дори Samsung и да стане номер едно производител на смартфони в света.

Без достъп до китайския пазар, Apple ще загуби около 19% от приходите си, в резултат на което ще ѝ се наложи да съкрати 10-20% от персонала, или около 30 хиляди души, отбелязва Gizchina. Това може да разклати сериозно позициите на компанията на световния пазар.

В последните няколко месеца правителството на САЩ даде ясни сигнали, че всячески ще пречи на китайските производители на смартфони да правят бизнес в страната. Първо, властите не позволиха на Huawei да сключи сделки с телеком операторите, обвинявайки компанията в шпионаж, а преди броени дни Министерството на търговията забрани износа на американски продукти – в частност, чипове на Qualcomm – за нуждите на друг китайски гигант, ZTE, до 2025 г., заради връзки на компанията с Иран, пише TechNews.

В отговор, китайското правителство разглежда възможността да забрани продажбите на техника на Apple на територията на страната. Като главна причина ще бъде посочена заплаха за националната сигурност, така както направиха САЩ в случая с Huawei. Ако Пекин наистина предприеме подобен ход, Apple ще пострада сериозно, предвид мащаба на китайския пазар.

Нещо повече, Huawei ще изпревари Apple от второто място на световния пазар за смартфони. А ако продажбите на Huawei на родния пазар се покачат драстично, поради отсъствието на Apple там, то китайската компания може да измести от първото място лидера Samsung и да стане номер едно доставчик на смартфони в света.

Очевидно, за 46-те млрд. долара, които Apple прави годишно в Китай, ще се конкурират Huawei, Samsung, Xiaomi, Oneplus, Oppo, Vivo и Meizu. Предполага се, че именно Huawei има най-големи шансове да вземе лъвския пай от дела на iPhone.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички