Китай отговори на САЩ, вдига митата с 15%

Китай отговори на САЩ, вдига митата с 15%
Източник: Getty Images/Guliver

Китай ще повиши митата си върху американски стоки от 10 на 25% от 1 юни. Мярката е отговор на вдигането на тарифи върху китайски стоки от страна на САЩ, обявено миналата седмица. Новите тарифи на Китай са за 60 млрд. долара. Това предаде CNBC.

След реципрочните действия на Поднебесната империя напрежението в търговската война между двете държави ще се увеличи. Американските акции отбелязаха сериозен спад в понеделник, а опасенията за глобалната икономика нарастват.

Китайските мита ще засегнат най-вече различни селскостопански продукти. Очаква се да пострада износа на фъстъци, захар, пшеница, пилешко и пуешко месо.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обвини китайския си колега Си Дзинпин, че той е виновен за провала на преговорите за сделка.

"Казах открито на президента Си и на много от приятелите ми в Китай, че Китай ще пострада много, ако не сключи сделка, защото компаниите ще бъдат принудени да я напуснат и да идат в други страни. Прекалено е скъпо да купуваш в Китай. Ти (Си Дзинпин - бел.ред) имаше страхотна сделка, почти завършена, и се отказа!", написа Тръмп в Twitter.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.