Китай ще печели войните на бъдещето

Китай ще печели войните на бъдещето
Източник: Getty Images/Guliver

"Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии и разви способности, които ще му позволят да печели бъдещи войни“, казва военен експерт. Факт е, че китайците вече застигат САЩ във военно отношение, пише "Дойче Веле".

За пръв път от 2015 г. насам Китай проведе на 18 април тази година военни маневри в Тайванския проток. Целта беше от една страна да се отправи предупреждение срещу стремежите на Тайван за независимост, а от друга да се демонстрира най-новата китайска военна техника. При управлението на президента Си Цзинпин китайската армия обхватно модернизира арсенала и структурата си. На 19-ия партиен конгрес миналия октомври Си заяви, че модернизирането на армията ще бъде завършено до 2035 година, а до 2050 г. Китай смята да се нареди сред най-големите военни сили в света. За тези амбициозни цели на армията бяха предоставени над 150 милиарда щатски долара през 2017 г.

Възходяща регионална сила

Според британския Международен институт за стратегически изследвания (IISS), който всяка години излиза с доклад за актуалното състояние на всички армии в света, Китай инвестира за военни цели между 6 и 7 на сто от брутния си вътрешен продукт. В последния доклад на мозъчния тръст се сочи също, че през последните години страната отбелязва голям напредък по отношение на модернизацията на военно-въздушните сили и флотата и започва да достига САЩ.

Китай например демонстрира вече първия си стелт изтребител - Ченгду J-20. В комбинация с модерните ракети "въздух-въздух" PL-15 и новият клас ескадрен миноносец за пръв вече разполага със способността ефективно да възпира вражески сили далеч от крайбрежието и териториалните си води. Експертът Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън казва: „Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии за сплашване на евентуални противници и разви способности, които ще му позволят да печели бъдещи войни“.

Според единодушната оценка на експертите, модернизацията на китайската армия показва, че страната е схванала много точно колко сериозно са се променили модерните методи за водене на война. Мея Ноуенс от IISS посочва в разговор с ДВ, че Китай се подготвя за потенциални конфликти във всички области - на суша, по море, във въздуха, в космическото пространство и в киберпространството. Според нея, модернизацията на армията междувременно позволява на Китай да налага претенциите си в региона и с военни средства.

Засега китайската армия не разполага обаче с боен опит и тренировки за съвместни действия на различните си войскови поделения. А корупцията и остарялата организационна структура на армията ограничават ударната ѝ сила. Затова Си Цзинпин започна мащабна кампания за борба срещу корупцията и за преструктуриране на армията. "При управлението на Си Китай се зае и с редица предизвикателства пред армията, които не са свързани с технологичното развитие“,посочва Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън.

Глобална експанзия

На 1 август 2017 г. Китай откри първата си презокеанска военноморска база в Джибути край Африканския рог. Това е ясен сигнал, че Китай иска да разшири военното си влияние в Азия и Тихоокеанския регион. Изследване на американския Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) показва, че 15 от пристанищните проекти, финансирани по линия на мащабната престижна инициатива на Китай - "Поясът и пътят", целят не толкова взаимната икономическа изгода, колкото защитата на китайските интереси в сферата на сигурността. "Инвестициите трябва да осигурят политическо влияние, да повишат военното присъствие на Китай и да му дадат стратегически предимства", се посочва в изследването. Ангажиментът на Китай цели утвърждаването на страната като военноморска сила.

Модернизацията на армията и свързаното с нея нарастване на военното влияние на Китай изправят САЩ и неговите съюзници пред непосредствени предизвикателства. "Във военно отношение се наблюдава пряка надпревара между Пекин и Вашингтон", посочва Ноуенс. Както САЩ редовно изпращат кораби в Тихия океан и Южнокитайско море, така и Китай все по-често изпраща свои кораби в Индийския океан и дори чак до Средиземно и Балтийско море.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.