Китай спря купуването на ирански петрол


Китай спря купуването на ирански петрол
Снимка: iStock/Guliver

4694

Китай е спрял да купува петрол от Иран след влизането в сила на санкциите на САЩ. Това съобщава The Wall Street Journal, цитиран от РИА Новости.

След като САЩ обявиха решението си да не удължават освобождаванията за закупуване на петрол от Иран за някои страни, за да заобиколят санкциите, Китай, заедно с други страни като Индия, Турция, Южна Корея и Япония, напълно спряха преките покупки на ирански петрол.

Според член на икономическата комисия на иранския парламент Рахим Заре тези пет страни, както и Тайван, Гърция и Италия, са закупували 1,6 млн. барела петрол дневно през март тази година.

Както отбелязват наблюдатели, когато в средата на май танкер, принадлежащ на Китай, е бил натоварен от петролния терминал на остров Харг в Иран, това бе възприето като възобновяване на покупките на суров петрол от Пекин. Впоследствие танкерът определи Индонезия като дестинация и в момента се намира край бреговете на Иран в Оманския залив.

Според източник в иранската петролна индустрия, тъй като земните резервоари са препълнени, корабът е бил използван само за съхранение на петрол.

"Китай има достатъчно проблеми със Съединените щати. Те не искат да им дават допълнителни поводи.", заяви представител на иранската петролна индустрия, пожелал анонимност.

В същото време Иран все още не е загубил надежда за възобновяване на продажбите за Китай. Частен ирански търговец, който преди два месеца достави ирански петрол на Китай, заяви, че преговаря за продажбата на до 2 млн. барела на китайска мини-рафинерия, но заяви, че все още не е получил одобрението на правителствата на Китай и Иран.

По-рано представител на Министерството на търговията на Китай Гао Фенг, отговаряйки на въпрос за вероятността от спиране на покупката на ирански петрол поради санкциите на САЩ, заяви, че търговското и икономическо сътрудничество на Китай с Иран, включително в енергийния сектор, се осъществява съгласно международното право и е напълно законно.,

Миналата година САЩ едностранно се оттеглиха от сделката с Иран за ядрената програма и отново въведоха санкции срещу Техеран, включително вторични, т.е. срещу други държави, които търгуват с Иран. В същото време Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция получиха отсрочка до 2 май 2019 г., т.е. САЩ поеха ангажимент да не им налагат санкции срещу закупуването на определени количества ирански петрол. Белият дом обаче не разшири срока, като се надява, че благодарение на това решение износът на ирански петрол ще бъде намален до нула.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички