Китай започва борсова търговия на петрол в юани

Китай започва борсова търговия на петрол в юани
Източник: iStock/Guliver

Търгове с петролни фючърси в юани започнаха от днес, 26 март, на Шанхайската международна енергийна борса (INE) - дъщерна компания на Шанхайската фючърсна борса (SHFE), предаде БГНЕС.

Церемонията в началото на търговията беше в деловия район Пудун. Обемът на първия договор ще бъде хиляда барела. Минималната стъпка е 0,1 юана на барел. Доставките ще се осъществяват от пристанищата на Оман, Катар, Йемен, Ирак (Басра) и Източен Китай. По-нататък списъкът с пристанищата може да бъде коригиран според пазарните условия.

Петролът ще се намира в седем хранилища, разположени в крайбрежните райони на китайските провинции Чжецзян, Шандун, Гуандун и Ляонин, както и в дълбоководното пристанище на Шанхай. Чуждестранни инвеститори ще могат за участват с валута по курса на Китайската валутна борса в деня на провеждането на търговете.

Според наблюдатели фючърсът е необходим на Китай като най-голям вносител на нефт в света, за да контролира ценообразуването на енергоносителя. В момента Китай е на второ място по обем на потребление на петрол. През 2017 година страната е използвала 610 милиона тона. Зависимостта на Китай от покупки на петрол в чужбина достига миналата година 70%. през 2017 година страната внася 420 милиона тона от "черното злато".

Най-големите референтни индекси сега са WTI, който се търгува на Нюйоркската фондова борса и "Брент" (Brent), който се използва на Лондонската борса.

Първите опити на Китай да установи търговията с петролни фючърси на вътрешния пазар са от 1993 година, но година по-късно са прекратени заради високата волатилност на цените.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.