Китайският гигант Huawei даде САЩ на съд

Китайският гигант Huawei даде САЩ на съд
Източник: Getty Images/Guliver

Китайският технологичен гигант Huawei обяви, че съди Съединените щати заради федералната забрана американски правителствени агенции да купуват оборудване и услуги на компанията. Делото е заведено в районния съд в Плано, щата Тексас, предаде БГНЕС.

"Конгресът на САЩ многократно не успя да предостави каквито и да било доказателства, подкрепящи ограниченията за продукти на Huawei. Ние сме задължени да предприемем правни действия като последна мярка", заяви компанията. "Забраната е не само незаконна, но и ограничава достъпа на Huawei до конкурентния пазар и съответно вреди на американските потребители", пише още в изявлението.

Huawei обвинява още Съединените щати, че са хакнали сървърите на компанията и са откраднали данни от корпоративната поща.

Освен наложената забрана, САЩ лобират съюзниците им да не купуват оборудване от китайската компания от съображения за националната сигурност. Според Вашингтон, оборудването на фирмата може да бъде манипулирано от комунистическото правителство на Китай така че да шпионира други държави и да наруши важни техни комуникации.

Междувременно стана ясно, че на 8 май ще е следващото съдебно заседание по делото за екстрадиция на финансовия директор на Huawei Мън Уанджоу. Делото се води в канадската провинция Британска Колумбия. Канада одобри екстрадиране в САЩ на Уанджоу, но обжалванията може да отнемат месеци, дори години, а при приключване на работата на съдебните инстанции окончателното решение трябва да бъде одобрено от канадския министър на правосъдието.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.