Китайските гиганти Alibaba и Tencent могат да догонят Apple и Microsoft


Китайските гиганти Alibaba и Tencent могат да догонят Apple и Microsoft
Снимка: Getty Images / Guliver

5388

Китайските технологични гиганти Alibaba и Tencent продължават да растат и скоро може да се превърнат в трилионни компании.

Засега в клуба на дружествата с пазарна стойност над 1 трлн. долара има само 3 компании – американските Microsoft, Apple и Alphabet (компанията-майка на Google), но той тепърва ще се увеличава, предава Радио Китай.

В момента Alibaba е шестата най-скъпа компания в света с пазарна оценка от над 610 млрд. долара, а акциите ѝ се търгуват по около 227 долара за брой. Приходите ѝ през тримесечието до 30 септември 2019 г. са 16,65 млрд. долара, което представлява ръст от 40% на годишна база.

Другият китайски технологичен гигант Tencent се оценява за 490 млрд. долара, а приходите му за третото тримесечие на миналата година са били 13,75 милиарда юана или годишен ръст от 21%.

Alibaba има известни успехи в превръщането си в глобална компанията, особено в Европа, но среща трудности, тъй като няма продукт, толкова популярен в световен мащаб като тези на Google и Apple. Ето защо трябва да направи пробив, колкото е възможно по-бързо, за да вдигне пазарната си оценка, смята Джан И, изпълнителен директор на iiMedia Research.

"При бизнес модела "потребител към потребител" на Alibaba ще ѝ бъде много трудно да се конкурира с Amazon, който вече е натрупал достатъчно опит и клиентска база в световен мащаб.

Alibaba обаче може да спечели позиции в глобалната търговия между бизнесите", посочва Джан и добавя, че китайската компания има шансове и да популяризира своите мобилни разплащателни услуги извън границите на Китай.

Друг анализатор – Лиу Диндин, очаква пазарната капитализация на Alibaba да надхвърли 1 трилион долара до 2-3 години, позовавайки се на бързия ръст на приходите на компанията.

В същото време Tencent също може да достигне границата от 1 трилион през следващите няколко години, но ще ѝ е много по-трудно, тъй като компанията не се справя добре в глобализирането си.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички