Клавиатурата ви не работи? Ето какво да направите


Клавиатурата ви не работи? Ето какво да направите
Снимка: iStock/Guliver

66150

Проблемите с клавиатурата могат да бъдат изключително неприятни, особено при лаптопите, където смяната не е толкова лесна. Има четири най-чести причини клавиатурата ви да работи. От MakeUseOf разказват какви са те и как можете да се справите с тях.

1. Повреден драйвер на хардуера.

Решението е преинсталация (актуализация) на драйвера. За целта трябва да направите следното:

Стъпка 1. Кликнете върху „Start“ бутона и въведете „device manager“ в полето за търсене.

Стъпка 2. Кликнете върху иконата на Device Manager.

Стъпка 3. Разширете списъка с „Keyboards“ и кликнете с десния бутон върху клавиатурата върху името на вашата клавиатура. Обикновено това е „Standard PS/2 Keyboard“.

Стъпка 4. Изберете Properties -> Driver -> Update Driver и изчакайте, докато Windows намери нов драйвер и го инсталира.

Стъпка 5. Тествайте клавиатурата с текстообработваща програма с някое приложение (например Windows Notepad). Ако проблемът е все още налице, преминете на следващата стъпка.

Стъпка 6. От списъка с команди при избиране на десен бутон, докато сте върху името на клавиатурата в Device Manager -> Keyboards изберете Properties -> Driver -> Uninstall Device и изчакайте драйверът да бъде премахнат.

Стъпка 7. След като направите това, трябва да рестартирате Windows и да изчакате, докато драйверът бъде преинсталиран. Можете също така да използвате Action -> Scan for hardware changes.

2. Мръсотия и прах.

За да отстраните праха и мръсотията от клавиатурата на лаптопа си, обърнете го надолу или под ъгъл от 45 до 75 градуса и го разклатете внимателно. След това трябва да прокарате пръстите си през всички клавиши, докато устройството е обърнато надолу, за да отстраните останалата мръсотия.

Възможно е да има забити трохи или други замърсявания под клавишите, които пречат на клавиатурата да работи нормално. Може да се опитате да ги отстраните със сгъстен въздух.

3. Проблем с физическата връзка.

Ако клавиатурата е физически повредена или е загубила връзка с дънната платка на лаптопа, ще имате нужда от технологични познания, за да се справите с проблема. Различните производители изграждат лаптопите си по различни начини, което означава, че е трудно да се даде само едно решение. Най-разумно е да проверите сайта на производителя на вашия лаптоп за ръководство, което би ви помогнало да разглобите вашето устройство.

След като извадите клавиатурата, ще можете да проверите серийния ѝ номер. Въведете го в полето за търсене на eBay, за да видите дали е на разположение за закупуване.

4. Некачествен хардуер.

Ако клавиатурата е дефектна, единственото решение може да бъде подмяната ѝ. Ако вашият лаптоп е под гаранция, или знаете за реномиран сервиз, трябва да можете да поправите устройството си с минимални усилия. Междувременно една Bluetooth или USB клавиатура може да ви свърши чудесна работа като краткотраен заместител.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички