Клавиатурата ви не работи? Ето какво да направите

Клавиатурата ви не работи? Ето какво да направите
Източник: iStock/Guliver

Проблемите с клавиатурата могат да бъдат изключително неприятни, особено при лаптопите, където смяната не е толкова лесна. Има четири най-чести причини клавиатурата ви да работи. От MakeUseOf разказват какви са те и как можете да се справите с тях.

1. Повреден драйвер на хардуера.

Решението е преинсталация (актуализация) на драйвера. За целта трябва да направите следното:

Стъпка 1. Кликнете върху „Start“ бутона и въведете „device manager“ в полето за търсене.

Стъпка 2. Кликнете върху иконата на Device Manager.

Стъпка 3. Разширете списъка с „Keyboards“ и кликнете с десния бутон върху клавиатурата върху името на вашата клавиатура. Обикновено това е „Standard PS/2 Keyboard“.

Стъпка 4. Изберете Properties -> Driver -> Update Driver и изчакайте, докато Windows намери нов драйвер и го инсталира.

Стъпка 5. Тествайте клавиатурата с текстообработваща програма с някое приложение (например Windows Notepad). Ако проблемът е все още налице, преминете на следващата стъпка.

Стъпка 6. От списъка с команди при избиране на десен бутон, докато сте върху името на клавиатурата в Device Manager -> Keyboards изберете Properties -> Driver -> Uninstall Device и изчакайте драйверът да бъде премахнат.

Стъпка 7. След като направите това, трябва да рестартирате Windows и да изчакате, докато драйверът бъде преинсталиран. Можете също така да използвате Action -> Scan for hardware changes.

2. Мръсотия и прах.

За да отстраните праха и мръсотията от клавиатурата на лаптопа си, обърнете го надолу или под ъгъл от 45 до 75 градуса и го разклатете внимателно. След това трябва да прокарате пръстите си през всички клавиши, докато устройството е обърнато надолу, за да отстраните останалата мръсотия.

Възможно е да има забити трохи или други замърсявания под клавишите, които пречат на клавиатурата да работи нормално. Може да се опитате да ги отстраните със сгъстен въздух.

3. Проблем с физическата връзка.

Ако клавиатурата е физически повредена или е загубила връзка с дънната платка на лаптопа, ще имате нужда от технологични познания, за да се справите с проблема. Различните производители изграждат лаптопите си по различни начини, което означава, че е трудно да се даде само едно решение. Най-разумно е да проверите сайта на производителя на вашия лаптоп за ръководство, което би ви помогнало да разглобите вашето устройство.

След като извадите клавиатурата, ще можете да проверите серийния ѝ номер. Въведете го в полето за търсене на eBay, за да видите дали е на разположение за закупуване.

4. Некачествен хардуер.

Ако клавиатурата е дефектна, единственото решение може да бъде подмяната ѝ. Ако вашият лаптоп е под гаранция, или знаете за реномиран сервиз, трябва да можете да поправите устройството си с минимални усилия. Междувременно една Bluetooth или USB клавиатура може да ви свърши чудесна работа като краткотраен заместител.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.