Клиентите на "Булгаргаз" дължат на дружеството 110 млн. лева


Клиентите на "Булгаргаз" дължат на дружеството 110 млн. лева
Снимка:

2252

Почти 110 милиона лева дължат клиентите на "Булгаргаз" за доставен и потребен газ към края на септември миналата година. Това са и най-актуалните данни за общите задължения и просрочените плащания към дружеството, показва доклад на министерството на енергетиката. От справката обаче не става ясно коя топлофикация колко дължи.

От Нова година природният газ поскъпна с 4.65% вместо с поисканото от обществения доставчик увеличение от над 13%. В резултат от "Булгаргаз" обясниха, че това ще влоши финансовото им състояние и ще доведе до загуби от 34 млн. лв. годишно, но регулаторът контрира, че през миналата година дружеството има надвзети приходи от около 40 млн. лв, пише в. "Сега".

Заради увеличението на газа от столичната "Топлофикация" заявиха, че парното трябва да поскъпне с 3%, за да се компенсират разходите на дружеството. "Законът е категоричен, че такова основание може да бъде само значително изменение на ценообразуващия елемент. 5% увеличение на цената на природния газ не са значително изменение на цената", коментира наскоро председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Държавното дружество "Мини Марица-изток" също не успява да си събере вземанията. Към 10 октомври компанията чака почти 90 милиона лева от ТЕЦ "Марица-изток 2" и още 22.68 милиона лева от свързвания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел". Задълженията се трупат лавинообразно - "Мини Марица-изток" не може да си събере парите и съответно и самата компания задлъжнява.

Към началото на октомври дружеството има задължения за 117 милиона лева, като най-голям дял са дълговете за ползвани кредити (53 милиона лева) и към доставчици (27.7 милиона лева). Все пак кредитите се обслужват в срок и няма просрочени главници и лихви. Разплащанията за заплати на персонала и задълженията за осигурителни вноски се извършват без закъснения, пише в доклада на министерството на енергетиката.

Очакваният финансов резултат на дружеството за деветмесечието на миналата година е загуба от 11 милиона лева, но прогнозата е планът за добив на въглища да бъде изпълнен и дружеството да приключи финансовата година с положителен резултат. Дали това е факт, ще стане ясно през пролетта, когато бъдат обобщени годишните отчети на държавните дружества.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички