Клиентите на фалиралата "Олимпик" едва ли ще получат парите си

Клиентите на фалиралата
Източник: БГНЕС

Шофьорите, чиито застраховки "Гражданска отговорност" изгоряха след фалита на кипърската "Олимпик", едва ли ще получат обратно парите си за неизползвания период на полицата.

За да търсят правата си, те трябва да подадат заявления към назначения ликвидатор на дружеството в Кипър и да бъдат вписани в списъка на кредиторите. Тъй като не са привилегировани кредитори, а наплатежоспособната компания едва ли има сериозни активи, българските й клиенти по-скоро ще пият една студена вода.

Близо 2000 пострадали при катастрофи, които трябва да бъдат обезвъзмездени по полици на "Олимпик", имат по-големи шансове да получат парите си, но това ще отнеме години. Тези хора ще чакат парите си от кипърския гаранционен фонд, а не от българския, пише в."Сега" в днешния си брой.

Разяснения какво се случва с парите на засегнатите от фалита на "Олимпик" пред медиите вчера даде единствено председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова. Комисията за финансов надзор (КФН) и Гаранционният фонд трети ден се задоволяват само да пускат на сайта си лаконични и трудно разбираеми съобщения.

От бранша разясниха защо нашият гаранционен фонд не може да се намеси в случая, въпреки че от клона на "Олимпик" твърдят, че до момента към него са превели общо 16 млн. лв. отчисления. "Такива са законовите правила - този, който в случая трябва да плати, е кипърският гаранционен фонд - така, както ще трябва да плаща обезщетения българският фонд при фалит на български застраховател, който е оперирал в ЕС", обясни Несторова.

Тя разсея опасенията, че в рамките на три дни застрахователните посредници може да се справят със сключването на толкова много застраховки с досегашните клиенти на фалирата компания. По последни данни ЗК "Олимпик" има към момента 198 000 сключени полици "Гражданска отговорност" у нас.

"Голяма част от портфейла на компанията е формиран именно в България, но това всъщност не е български застраховател и затова надзорът е бил упражняван от кипърското министерство на финансите", обясни Несторова. За неизплатените обезщетения до момента обаче е трябвало да се намеси КФН, тъй като една от функциите на регулатора е да се грижи за правата на потребителите, смята Несторова.

Този път клиентите на "Олимпик" трябва да бъдат по-внимателни при избора на нов застраховател, предупреждават от браншовата асоциация. Преди да сключите полица, интересувайте се от тяхната платежоспособност, информацията за което е публична. "Освен това избягвайте чуждестранни клонове, които оперират тук по свобода на предоставяне на услуги, избирайте български застраховател, за да може в рамките на българския гаранционен фонд и българското законодателство да бъдете по-бързо обезвъзмездявани. В България полиците "Гражданска отговорност" и застраховките "Живот" са гарантирани, така както банковите депозити.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.