Кметовете на малки общини се отказаха да протестират след среща с Борисов

Кметовете на малки общини се отказаха да протестират след среща с Борисов
Източник: БГНЕС

Доволни сме от срещата с премиера Бойко Борисов. Постигнахме добър резултат в първата част от исканията си – бюджетните рамки. Това каза кметът на град Калофер и председател на Национално сдружение на кметовете на малките населени места Румен Стоянов след среща при министър-председателя.

Срещата бе по покана на Борисов, като на нея бяха обсъдени исканията на кметовете на кметства, които настояват за самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини.

„Всяко населено място ще си има бюджетна рамка. Кметът на общината, както искахме, ще бъде длъжен да я изпълнява, според закона, който до седмица трябва да бъде изработен. Кметът ще взима участие и при контрола върху обществените поръчки. Това са най-важните неща, за които дойдохме“, обясни Стоянов, цитиран от "Фокус".

„Втората част от нещата касаят прага за създаване на кметство“, коментира той и уточни, че ще има нова среща, на която ще присъства и Сдружението на общините.

Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че са постигнати договорки за увеличаване на контрола върху кметовете на кметства за спазване на действащото законодателство и ангажирането на кметовете на общини да разпишат финансова рамка за всяко едно кметство, когато предлагат бюджета на общината на Общинския съвет.

„Това, което постигнахме днес, е разбирането, че с промени в законодателството ние ще увеличим отчетността на общинските кметове от гледна точка на ангажиментите към отделните кметства, без, разбира се, с това да отнемаме техните правомощия, които са разписани в закона. Но ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на Общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт“, разясни Горанов.

На въпрос дали се отпускат допълнителни средства на определени общини, за да няма повече протести, той отговори: „В следващата година бюджетните отношения на държавния бюджет с общините нарастват с половин милиард, като една не малка част – около 120 милиона, са в частта, която зависи от местните общности. Това не са увеличения на трансфери, свързани с делегираните от държавата дейности. В този смисъл финансовата рамка между първо и второ гласуване на държавния бюджет не е поставена като тема за преразглеждане днес. Колегите поставиха проблеми, които не биха съществували, ако местите власти са в хармония и синхрон“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.