Кметът на Банско помолил екоминистъра да се заеме с плана за "Пирин"


Кметът на Банско помолил екоминистъра да се заеме с плана за "Пирин"
Снимка: БГНЕС

2750

Кметът на Банско Георги Икономов е помолил министъра на околната среда и водите Нено Димов (на снимката) да завърши процедурата по частичното изменение на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин", която е започната още през 2013 г., но така и не се реализира.

Това е причината Димов да инициира промени в изтичащия вече план, въпреки че в съда още стои проекта за нов. 

Този факт се изясни по време на брифинг на министъра, на който той отговаряше на въпроси на граждани на живо във Facebook, свързани с Национален парк "Пирин". По време на събитието обаче не стана ясно какво ще се случи с промените в сегашния план, когато новият излезе от съда.

За пореден път обаче Димов увери, че в рамките на спортната зона над Банско ще могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения - това са лифтът, други съоръжения и писти. Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти и дебати.

Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение.

"Няма инвестиционно предложение за втори лифт, което да е внесено официално в МОСВ", заяви министърът. При всички положения в момента концесионният договор не е променен. Ние знаем, че има нов закон и договорът трябва да мине през анализ.

Тук Димов повтори, че в текстовете е ясно посочено какъв тип строителство е позволено. Освен водохващания е разрешено изграждането единствено и само на спортни съоръжения - ски лифтове, влекове и писти. В 45% от територията е позволен строежът на водохващания, а в останалата част - на спортни съоръжения.

Изграждането на такъв тип инфраструктура е било разрешено и според предишния устройствен план, в чието съставяне е участвал и екоактивистът Тома Белев.

Според министъра основната тема на разговор трябва да бъде иска ли България да бъде ски дестинация, защото този тип туризъм е много полезен за планинските райони, които в момента са едни от най-бедните в страната. Той каза, че освен за Банско трябва да водим разговори и за Рила, и Витоша, от която могат да се възползват софиянци.

На въпроса дали все пак промените няма да оставят законови "вратички", които да позволят изграждането на хотели в защитената зона, министър Димов отрече да има такава вероятност. Той допълни, че в последните години дървесният запас в парк "Пирин" се е увеличил с 2 хил. хектара и е в много добро състояние.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички