Кои са били най-богатите араби през изминалата година?


Кои са били най-богатите араби през изминалата година?
Снимка:

15735

През 2015 г. състоянието на най-богатите хора на планетата се сви поради различни фактори. Тенденцията е видна и в класацията на най-заможните араби, която се изготвя за 12-и пореден път. Богатите жители на Близкия изток са изгубили 9% от парите си през изминалата година, но това едва ли им се е отразило твърде зле, предвид числата в сметките им. Ето и кои се наредиха на върха на подреждането: 

5. Мохамед ал Амуди

Състояние: 9 млрд. долара

Сфера: Енергетика

Държава: Саудитска Арабия

Простиращите се от Швеция до Етиопия индустриални активи на Мохамед Ал Амуди са внушителни. Ал Амуди емигрира в Саудитска Арабия през 1965 г. и става саудитски гражданин. Той натрупва състояние от строителство и недвижими имоти, преди да започне да изкупува петролни рафинерии в Мароко, Швеция и родната му Етиопия. За неговите компании Corral Group и MIDROC Group работят над 760 000 души.

4. Фамилия Сауирис

Състояние: 9.9 млрд. долара (11.3 млрд. долара в предходната година)

Сфера: Диверсифицирана дейност

Държава: Египет

Това бе поредната натоварена година за най-богатата фамилия в Египет. Нагуиб Сауирис се прочу с опитите си да създаде местна инвестиционна банка, която да се конкурира с могъщата EFG-Hermes, която е най-голямата в Близкия Изток. Заедно с неговата компания Orascom, Сауирис купи Beltone Financial и е в процес на отправянето на оферта на стойност 127 млн. долара за придобиването на CI Capital от Commercial International Bank. Насеф също не остава по-назад, като за него дори се носеха слухове, че подготвя продбиване на концерна за спортни стоки Adidas (в който той вече притежава 6%). През февруари Насеф също така обяви план за двойно листване на Orascom Construction Industries на борсите в Дубай и Кайро.

3. Фамилия Олаян

Състояние: 10.9 млрд. долара (12 млрд. долара в предходната година)

Сфера: Диверсифицирана дейност

Държава: Саудитска Арабия

Фамилията Олаян, която ръководи саудитския конгломерат Olayan Group, пада с едно място в класацията. Групата е един от най-големите акционери в Credit Suisse, но през миналата година е намалил дела си в швейцарската инвестиционна банка до 4.95%. Компанията също така има имотен портфейл на стойност 700 млн. долара в Париж. Olayan Group контролира около 50 дъшерни компании с офиси на три континента и общо 15 000 служители. Olayan Group е основана от Сюлейман Олаян през 1947 г. След него бизнесът поемат неговият син и трите му дъщери.

2. Джоузеф Сафра

Състояние: 12.3 млрд. долара (11.9 млрд. долара в предходната година)

Сфера: Банкиране и финанси

Държава: Бразилия (Ливан)

77-годишният Сафра е смятан за най-богатия банкер в света, а апетитът му към сключване на сделки не намалява. Сред последните му покупки са известната като The Gherkin сграда в Лондон, както и производителят на плодове Chiquita. Едноименната компания на Сафра притежава внушителен имотен портфейл от около 100 сгради по света. Роденият в Ливан банкер ръководи бразилската банкова и инвестиционна империя Safra Group. Той е роден в богата банкерска фамилия, като историята на Сафра датира още от търговията с камили между Алепо, Александрия и Истамбул по времето на Османската империя. Фамилията решава да се премести в Бразилия през 1952 г., а през 1955 г. бащата и братът на Джоузеф започват да купуват активи в Сао Пауло. Джоузеф Сафра основава Banco Safra през 1955 г., която остава една от най-големите непублични банки в Бразилия с активи на стойност близо 60 млрд. долара. Той също така контролира базираната в Швейцария J Safra Sarasin, която управлява активи на стойност 141 млрд. долара.

1. Принц Алуалид бин Талал Ал Сауд (на снимката)

Състояние: 25.1 млрд. долара (28.1 млрд. долара в предходната година)

Сфера: Банкиране и финанси

Държава: Саудитска Арабия

Кариерата на 60-годишния принц Алуалид бин Талал се гради върху правенето на пари и то в големи количества. През миналата година обаче той привлече вниманието по други причини. През юли принцът обяви, че ще дари цялото си състояние за благотворителност. Състоянието му е намаляло от 28 на 25 млрд. долара за последните 12 месеца. По-рано този месец Алуалид инвестира 100 млн. долара в щатското приложение Lyft, което бе поредната му технологична инвестиция. През декември той замени дял във Fairmont Hotels за 5.8-процентен дял във френския гигант в хотелиерския бизнес Accor. Голяма част от богатството на принца идва от 95-процентния му дял в Kingdom Holding Company (KHC), която се оценява на 12.79 млрд. долара към 11 януари. KHC има инвестиции в щатската банка Citigroup, Songbird Estates, Jeddah Economic Company (която строи високата 1 км кула в Джеда, която ще бъде най-високата сграда в света), Mövenpick Hotels and Resorts, Plaza Hotel, Savoy Hotel, Paris’ Four Seasons George V Hotel, саудитския авиопревозвач flynas, News Corp и Disneyland Paris.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички