Кои са най-добрите и най-печеливши банки в България за 2014?


Кои са най-добрите и най-печеливши банки в България за 2014?
Снимка: Thinkstock

13983

ДСК бе обявена за най-добрата банка в България за 2014 г. в класацията на Форум „Банки Инвестиции Пари“. Подреждането се базира на финансовите показатели на банките за последите три години. На второ място е Ти Би Ай Банк, а трета е Уникредит.

Следват Сосиете Женерал и ОББ. На шеста и седма позиции пък са съответно Райфайзен и Юробанк. Челната десетка се запълва от Първа инвестиционна банка, Прокредит Банк и Алианц Банк.

Рейтингът за Най-Добра Банка е сборна оценка от 12 показателя за банките: 1. Възвращаемост на активите; 2. Нетен лихвен марж; 3. Отношение Собствен Капитал към Среден Размера на Активите; 4. Отношение Текущи Активи към Общо Активи; 5. Коригирано ниво на ливъридж; 6. Динамика на привлечените депозити за оценяваната година; 7. Динамика на Собствения Капитал; 8. Дял на депозитите на граждани в общите депозити; 9. Отношение Среден Размер на Кредитния Портфейл към Среден Размер на Активите; 10. Общо Активи; 11. Собствен Капитал; 12. Възвращаемост на Собствения Капитал.

Според данните на Форум „Банки Инвестиции Пари“ най-бързо растящата банка у нас е Уникредит, следвана от Първа инвестиционна и Сосиете Женерал. Четвърта и пета по ръст пък са Инвестбанк и ДСК.

В подреждането за най-печеливш трезор обаче ДСК отново заема първото място. Ето как изглежда класацията в тази категория:

1. ДСК

2. Уникредит Булбанк

3. Прокредит Банк

4. Сосиете Женерал

5. Ти Би Ай Банк

6. СИБАНК

7. Алианц Банк

8. Първа Инвестиционна Банка

9. Юробанк България

10. Обединена Българска Банка

При рейтинга за най-печеливша банка се взимат под внимание 5 показателя: 1. Възвръщаемост на собствения капитал; 2. Възвръщаемост на активите; 3. Нетен лихвен марж; 4. Отношение на Доходи от Такси и Комисионни към Среден Размер на Общо Активи; 5. Нетна печалба.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички