Кои са силните ви страни според това дали сте първо, средно или най-малко дете в семейството


Кои са силните ви страни според това дали сте първо, средно или най-малко дете в семейството
Снимка: iStock/Guliver

7116

Сред факторите, които определят дали даден човек ще постигне професионални успехи в живота си, е и това дали е първо, средно или най-малко дете в семейството. Така поне твърдят научни изследвания, цитирани от Business Insider.

1. Първородните деца са предопределени за успеха.

Те се появяват като единствените принц/принцеса на родителите за момента, добиват чувство, че са център на вселената. Натрупват самочувствие и развиват лидерски качества още в ранна възраст. Според проучване от 2007 г. 43% от началниците са първи деца в семейството. Първите деца често имат по-високо IQ и са по-отговорни. Най-големи след братята и сестрите си са например милиардерите Илън Мъск, Ричард Брансън и Джеф Безос.

2. Средните деца са екипни играчи.

Родените в средата не са толкова строго дефинирани като личности. Понякога заприличват повече на по-големите си братя и сестри, понякога на по-малките.

Отличават се обаче с добри умения в общуването и изграждането на връзки. Особено умели са в преговорите. Чудесно се справят, когато работят в екип. Креативни са и мислят извън стандартите. Средни деца са били например Ейбрахам Линкълн и Чарлз Дарвин, такова и е мегазвездата Мадона.

3. Най-малките деца пренаписват правилата.

Те често са бунтари. Също така са забавни, интуитивни и по-харизматични от братята и сестрите си. Лесно влизат под кожата на другите и успяват да са винаги с една крачка напред.

Най-малките деца стават личности, които обичат по-рисковите професии. Обичат да се захващат с големи проекти или да променят изцяло вече съществуващи. Пишат собствените си правила. Характерно за тях е още, че лесно балансират между личния и професионалния си живот.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички