Коланите в автобусите стават задължителни, глобата за неслагащи ще е 50 лв.

Коланите в автобусите стават задължителни, глобата за неслагащи ще е 50 лв.
Източник: БГНЕС

Коланите в автобусите ще бъдат задължителни. Това реши на второ четене Народното събрание, след като прие промени в преходните и закючителните разпоредби на Закона за пътищата.

"За" текста гласуваха 79 народни представители, 20 се въздържаха, "против" нямаше, предаде Actualno.com.

Освен колани в автобусите се предвижда задължителни да станат и видеорегистраторите, които да заснемат случващото се в превозните средства.

Александър Ненков и Станислав Иванов от ГЕРБ са вносителите на поправките, а повод за предложението им е катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Смята се, че нямало да има толкова много жертви, ако пътниците в автобуса са имали колани.

Новите текстове предвиждат превозвачите да имат 6-месечен гратисен период, за да оборудват автобусите си с колани. След изтичането на този период те ще бъдат глобявани. Санкцията за шофьор на автобус без колани ще бъде 500 лева, а за фирмата превозвач - 3000 лева. 1500 лева ще бъде глобата за липсата на видеорегистратор.

50 лв. ще е глобата за пътниците, ако не слагат колан в автобусите, каза след заседанието заместник-председателят на Комисията по транспорт Станислав Иванов.

Изключение ще се прави само за автобусите, които извършват превоз на кратки разстояния до 30 км, тъй като в тях е разрешено да има правостоящи.

"Санкцията е 3000 лв. Тя е пренебрежимо малка, в сравнение с ефектите, които могат да се случат след това", това заяви Станислав Иванов по време на дебатите. По думите му с въвеждането на видеонаблюдение в автобусите при ПТП веднага ще се установява кой е виновен.

Председателят на транспортната комисия в НС Халил Летифов обясни, че ДПС ще подкрепи текста с мотива за спасяване на човешки животи. 

От БСП също обявиха, че не смятат, че така трябва да се приемат текстовете и също прогнозираха проблеми при въвеждането им.

"Всички автобуси трябва да имат колани, това се записва в Закона за движение по пътищата и не допускаме регистрация на автобус без колани, просто не може да бъде регистриран и определяме превозите, за които това нещо не важи", коментира "червеният" Георги Свиленски.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.