Колбасите в Русия поскъпват значително

Колбасите в Русия поскъпват значително
Източник: Getty Images / Guliver

В Русия могат сериозно да поскъпнат колбасите, кренвиршите и беконът, пише в. „Известия“.

Причината е в това, че работещите в тази сфера ведомства разглеждат законопроект за повишаване на акциза на продуктите, при които се извършва преработка на червено месо. При повишение новият акциз може да достигне до 160 рубли на килограм. За това пред „Известия“ говорили от експертния съвет при правителството. Ако бъде приета новата мярка, цените на колбасите ще скочат с почти 30%.

Специалистите обосновават подготвяната мярка с това, че тези продукти съдържат канцерогени и повишават риска от поява на рак.

Получените от новите данъци средства щели да се насочват като субсидия за производителите на най-полезните хранителни продукти, смятат в експертния съвет. Например като се намали или напълно отмени ДДС за производство на орехи, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, зехтин и други продукти. По експертни данни днес в Русия се наблюдава намаление на консумацията на плодове и зеленчуци.

От министерството на труда съобщили на „Известия“, че мнението на експертния съвет е изпратено до министерство на здравеопазването, което отговаря за проекта „Укрепване на общественото здраве“. От пресслужбата на здравното ведомство отбелязали, че поддържат това решение.

От своя страна производителите на месни продукти застанаха против подготвяното въвеждане на нов акциз. Според Сергей Юшин, един от шефовете на национална месна асоциация, финансовите инструменти не съдействат за укрепване на здравето на нацията и за увеличаване продължителността на живота. Той допълнил, че трябва да се отчита фактът, че „не всички граждани са готови да минат на салати“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.