Колбасите в Русия поскъпват значително


Колбасите в Русия поскъпват значително
Снимка: Getty Images / Guliver

2494

В Русия могат сериозно да поскъпнат колбасите, кренвиршите и беконът, пише в. „Известия“.

Причината е в това, че работещите в тази сфера ведомства разглеждат законопроект за повишаване на акциза на продуктите, при които се извършва преработка на червено месо. При повишение новият акциз може да достигне до 160 рубли на килограм. За това пред „Известия“ говорили от експертния съвет при правителството. Ако бъде приета новата мярка, цените на колбасите ще скочат с почти 30%.

Специалистите обосновават подготвяната мярка с това, че тези продукти съдържат канцерогени и повишават риска от поява на рак.

Получените от новите данъци средства щели да се насочват като субсидия за производителите на най-полезните хранителни продукти, смятат в експертния съвет. Например като се намали или напълно отмени ДДС за производство на орехи, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, зехтин и други продукти. По експертни данни днес в Русия се наблюдава намаление на консумацията на плодове и зеленчуци.

От министерството на труда съобщили на „Известия“, че мнението на експертния съвет е изпратено до министерство на здравеопазването, което отговаря за проекта „Укрепване на общественото здраве“. От пресслужбата на здравното ведомство отбелязали, че поддържат това решение.

От своя страна производителите на месни продукти застанаха против подготвяното въвеждане на нов акциз. Според Сергей Юшин, един от шефовете на национална месна асоциация, финансовите инструменти не съдействат за укрепване на здравето на нацията и за увеличаване продължителността на живота. Той допълнил, че трябва да се отчита фактът, че „не всички граждани са готови да минат на салати“.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички