Колегите ви печелят повече от вас? Ето какво да правите

Колегите ви печелят повече от вас? Ето какво да правите
Източник: iStock/Guliver

Не можем да отречем, че понякога е полезно да обсъждате заплатата с колегите си. Но не изключвайте варианта, че може да чуете информация, която да ви се прииска да не сте знаели - като например, че някой на подобна позиция получава доста повече от вас.

Първо, запазете спокойствие. Второ, не тичайте при шефа си, за да му държите сметка или да искате обяснение. Това няма да промени реалността, поне не и на този етап.

Ана Косич, кариерен стратег, отбелязва пред Business Insider, че дори в момент на афект не бива да забравяте, че информацията, която сте получили, не е предназначена да бъде използвана пред HR или мениджър. Разбира се, трябва да поискате увеличение, но спокойно и по правилния начин.

Помолете за среща на четири очи със своя шеф, в която да покажете защо заслужавате повече. Всяко добро предоговаряне на заплата се постига чрез лично „промотиране” въз основа на данни. Тези данни трябва да показват, че сте се справили повече от добре на настоящата си позиция. За тази цел трябва да знаете количествените начини, по които вашата компания измерва ефективността на служителите - продажби, таргети, продукция или нещо друго.

Когато говорите с шефа си, не е нужно да изтъквате факта, че вашите колеги печелят повече – това не е честно, може да доведе до негативни последствия за колегите ви, а и прави лошо впечатление. Вместо това, използвайте аргумент от сорта на „Обърнах внимание, че пазарната стойност на позицията ми е Х лева”.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.