Колко часа седмично трябва да работите, за да бъдете наистина продуктивни?


Колко часа седмично трябва да работите, за да бъдете наистина продуктивни?
Снимка: iStock/Guliver

4132

Има много различни мнения що се отнася до увеличаване на производителността. Две от най-различните и крайни теории идват от автора на „4-часовата работна седмица” Тим Ферис и основателят на Tesla Илън Мъск.

Ферис, както сигурно се досещате от заглавието на книгата му, вярва, че можете да работите възможно най-малко, но все пак да бъдете успешни. Мъск, от друга страна, е защитник на работохолизма в лицето на 80 до 100-часови работни седмици, защото според него „Никой не е променил света за 8 часа на ден.”

Кой от двамата е прав, когато става въпрос за увеличаване на производителността? Нека разгледаме всеки подход, за да ви помогнем да вземете най-доброто решение за работния си график.

Дългите часове работа

Предприемачите често твърдят, че работят по много часове, защото го приемат като въпрос на чест. Мъск казва: „Ако други хора са се спрели на 40-часови работни седмици, а вие влагате двойно повече или дори 100 часа, за четири месеца ще постигнете това, което на тях ще им коства една година.”

На пръв поглед може да звучи така, сякаш е прав, но когато се замислите малко по-дълбоко, се сблъсквате с някои проблеми. Производителността има граница. Изследователите от Станфорд са открили, че служителите, които работят по 70 часа, не произвеждат нищо повече през тези допълнителни часове, в сравнение с колегите си с нормално работно време.

Освен това, прекалената работа също може да повлияе на хората около вас. Не всички хора владеят умението, наречено “multitasking”, което се изразява в правенето на няколко неща едновременно. Та колко хора биха могли да отговарят на мейл, говорейки по телефона и играейки си с детето? Учените са открили, че хората, които изпълняват по няколко задачи наведнъж, намалят производителността си с до 40%, оставяйки място за грешки.

Минимална работа с максимален ефект

Хората, които не са чели книгата на Ферис, лесно могат да се подведат по заглавието, че той е построил империята си само с 4-часова работа. Но това съвсем не е пълната картина.

Ферис определя работата много конкретно. „Ако вашата дефиниция за работа е нещо, което е предимно финансово насочено, както е например моята компания, аз прекарвам много по-малко от четири часа седмично в работа“, казва Ферис на събитие в Harvard Business School. С други думи, всичко, което няма пряка финансова печалба, а помага за развитието на вашия бизнес, не се брои.

Ферис обаче въвежда някои полезни стратегии, които могат да подобрят производителността ви. Например, той препоръчва да подреждате задачите си и да упълномощавате другите да вземат решения, особено за незначителни въпроси. Това е много по-различно от това как Мъск управлява бизнеса си и изисква от вас да зададете ясни граници на хората, с които работите. Той свежда и разсейващите фактори до минимум, в това число новини и социални мрежи, възлагайки следенето им на други лица.

Имайки предвид всичко това, може би четиричасовата работна седмица изглежда реалистична? И да, и не. Практически е възможно да „отрежете” много от разсейващите елементи и да елиминирате допълнителния шум в живота си. Не е реалистично да вярваме, че ще успеем да постигнем значителен напредък във вашия бизнес или кариера, работейки само четири часа седмично.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички