Колко пари да поискате при преговори за по-висока заплата

Колко пари да поискате при преговори за по-висока заплата
Източник: iStock/Guliver

Разговорите с шефа за повишение на заплатата могат да бъдат трудни и стресиращи. Затова ако ви предстои да водите такъв - подгответе се добре. От Business Insider дават няколко съвета как да подходите в ситуацията.

Направете си проучване за това по колко получават хората с вашето образование, опит и умения на други работни места и като цяло в сферата. Когато преговарят с шефа си, имайте предвид това число, но и помнете, че други фактори също са важни - например позицията ви в компанията и доколко тя ви позволява да поставяте условия.

Общоприетото правило е, че служителят може да поиска между 10 и 20% ръст на заплатата. По-голяма сума би била трудна за постигане, а и настояването за такава ще ви накара да изглеждате алчни.

Няколко 30-дневни предизвикателства, които ще ви помогнат да израснете

Доказано е, че на човек са му нужни около 30 дни, за да формира нов навик. Това не се случва изведнъж - необходими ...

Ако обаче още първоначалната оферта е за 20% повишение, все пак можете да преговаряте за поне още 5 на сто. Не се притеснявайте да поискате това, което заслужавате, стига то да е съобразено с тенденциите на пазара. И не приемайте веднага още първата оферта - бъдете готови с контрапредложение, дори да е по-голямо от очакванията ви. Може да се срещнете с работодателя си някъде по средата, но ако горната граница е по-висока, то и средата ще е такава.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.