Колко ще ни излезе агнешкото за великденската трапеза?


Колко ще ни излезе агнешкото за великденската трапеза?
Снимка: iStock/Guliver

3153

Броени дни преди Великден – колко ще ни струва агнешкото за трапезата и как да разпознаем замразеното от свежото месо? Замразено месо, внос от Нова Зеландия и Австралия, се предлага като свежо в търговската мрежа, предупреждават производители.

Във фермата килограм живо тегло върви между 4 и 5 лева, а в последните дни преди празника може да достигне и 6 лева за килограм. Така едно агне от 20-25 килограма можем да купим за средно 120-150 лева.

В магазина обаче цената на килограм започва от 11-12 и достига до 16-17 лева. Т.е. от фермата до търговската мрежа месото поскъпва близо три пъти.

През последната седмица агнешкият бут се е продавал най-евтино – в Бургас – 11.40 лв./кг, а най-скъпо – в Добрич и Кюстендил - около 15 лв./кг. В търговската мрежа плешката струва от 11.20 лв. в Бургас, до 14.90 лв. за килограм във Варна.

Допълнително цената на агнешкото се надувала от прекупвачи, които обикаляли фермите, изкупували животните и ги продавали на търговците. Така за всеки килограм живо тегло слагали поне лев отгоре преди да достигне до магазина. А там надценките са поне двойни.

Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава близо 16 лева килограма в Кюстендил. Плешката струва най-скъпо в Русе и Варна.

Оказва се, че по цената трудно можем да познаем замразеното месо, тъй като търговците се възползвали от момента и го продавали на цените на свежото. Преработватели дори купували румънски агнета, които разфасовали и продавали после на пазара като български, тъй като били малко по-евтини.

Търговците очакват тази година да се търсят по-големи агнета, за да има хем за Великден, хем за Гергьовден – броени дни по-късно. Така цялото агне може да ни излезе и над 150 лева.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички