Колко ще ни струва отоплението с различните видове горива?

Колко ще ни струва отоплението с различните видове горива?
Източник: БГНЕС

Колко ще платим за отопление с различните видове горива? През предстоящия отоплителен сезон киловат/час отопление с парно ще ни струва 9.6 ст., с ток – 22.7 ст., с дърва – 5.3 ст., а с природен газ – 8.8 ст.

Отопление с дърва

На прага на есента търговците предупредиха за остър недостиг на дърва за огрев, съобщи Нова телевизия. В много части на страната цените на твърдото гориво вече надхвърлят 100 лв. за кубик, а очакванията са до Нова година дървата да поскъпнат още. Търговците коментират, че на едно домакинство са му необходими около 5 кубика дърва, за да изкара най-студените зимни месеци. Въпреки космическите цени на дървесината, тя все още е най-предпочитаният вариант за отопление.

Отопление с въглища

10-20 % отгоре ще струват и въглищата в края на септември и началото на октомври. В момента тон от най-калорийните - „Донбас” се продават за 370 лв., а българските – струват около 300 лева за тон.

Отопление с ток

За да се отопляваме с ток, първо трябва да си купим нужния ни електроуред. Така наречените „духалки” струват средно около 50-60 лева, маслените радиатори излизат около 100-120 лева, а климатиците са между 800 и 1000 лв.

Каква обаче е консумацията на електроенергия?

„Между една „духалка” и един климатик разликата е близо 3 пъти в полза на климатика. Още след 1-2 сезона климатикът се самоизплаща и започва да спестява от сметката за ток”, коментира Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника

Климатиците с по-малка мощност, монтирани в големи стаи, бързо изнемогват и дават дефекти, а сметките за ток растат рязко.

Какво съветват експертите?

Сметките тръгват нагоре при тънки стени, лошо уплътнени врати и стара дограма – средно с 40-50 %. Според енергийните експерти, най-добре е през зимата да поддържаме температура от около 19 градуса в дома. Това помага и за по-бързата ни адаптация при излизането от топло на студено.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.