Коментари на Тръмп доведоха до разпродажби на долара


Коментари на Тръмп доведоха до разпродажби на долара
Снимка: Getty Images/Guliver

3019

Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай и Япония, че девалвират валутите си, което е ясен сигнал, че според него двете държави са валутни манипулатори. Миналата седмица Тръмп обвини Япония и Китай, че провеждат търговски практики, които не са честни спрямо американските компании и като пример даде търговията с автомобили, която Япония провежда. Той допълни, че САЩ ще включва в бъдещите двустранни споразумения клауза, която не позволява валутни манипулации.

Разходите за труд в САЩ нараснаха с 0.5% при очаквания за повишение от 0.6% и покачване от 0.6% през третото тримесечие. На годишна база ръста е 2.2% спрямо 2.3% през третото тримесечие. Заплатите скочиха с 0.5% през последното тримесечие, а за годината с 2.3%.

Поканата на британския премиер Тереза Мей към Тръмп ще бъде обсъждана в парламента на 20 февруари, след като почти 1.7 милиона британци подписаха петиция, която призовава държавното посещение да бъде отменено. Представителите на парламента нямат власт да я оттеглят.

Управителят на Турската централна банка заяви, че нови покачвания на лихвите са възможни и допълни, че бързата обезценка на турската лира е отдалечила постигането на целите за инфлация за 2019 година. Инфлацията достигна 8% при предишна оценка от 6.5%.

Коментарите вчера на Тръмп за Япония и Китай доведоха до разпродажби на долара. Еврото напредна и се търгува около 100-дневната пълзяща средна на 1.0798. На тези нива вероятно ще има продажби, а техен пробив би бил значителен. Долар/йена пропадна до 112.08, но се върна над 113. Подкрепа е 112.50. Продължение на слизането води към подкрепата при 100-дневната пълзяща средна на 109.78. Големите макро фондове са все още дълги в тази двойка и по този начин ще е интересно развитието и дали ще има покупки при слизанията, което често се случва тази година.

Търсене на сигурност в облигациите

Цената на американските облигации нарасна заради покупки в края на месеца и търсене на сигурност след разочароващи данни за бизнеса и потребителското доверие. В допълнение Тръмп обвини други държави, че са се възползвали от девалвация.

Доходността по десет годишните книжа спадна с 5.2 пункта до 2.37%, което е най-ниско ниво след 24 януари.

Спад на акциите

Американските акции намалиха първоначалните загуби, но все пак завършиха със спад. Понижението на индустриалния, технологичния и финансовия сектор надвиши ръста в здравеопазването и при комуналните услуги.

Европейските индекси завършиха месеца с понижение, което не се беше случвало от три месеца, докато еврото растеше.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички